Tom Engelen pakt weer top 10 plaats bij MX2 Nationalen

Na lange tijd uit de running geweest te zijn met zijn complexe sleutelbeenbreuk, had Tom eerst nog goed genoten van zijn welverdiende vakantie. Nu net weer 1 week op de motor en vandaag aan de start bij het vervolg van het seizoen bij de KNMV MX2 Nationalen in Westerbork. De Jeugdwedstrijden hebben nogal te klagen over de relatief lage opkomst, maar bij de Nationalen is daar weinig van te merken met maar liefst 46 rijders vandaag aan de start.

Westerbork is absoluut een van Tom zijn lievelingsbanen en daardoor baalde hij dat hij nog weinig op de motor had gezeten de laatste tijd. Want hier had hij toch wel graag een topresultaat neer willen zetten. Maar goed, dan maar je best doen en kijken wat er in zit!

Tijdtraining:

Tom reed erg onwennig rond en het leek nog niet echt op iemand die van dit soort banen houdt. Met moeite kwam hij rond en dat was uiteindelijk ook aan zijn tijd te zien: 26e. Toch wel enigzins teleurstellend, maar gelukkig wel nog aan het hek. Hoewel de motor wel goed liep, bleek Tom niet met deze afstelling van de vering te kunnen rijden waardoor hij besloot in de wedstrijd van start te gaan op zijn reserve motor.

Eerste Manche:

Tjsa als 26e heb je het niet echt meer voor het kiezen aan het starthek en dat is in Westerbork toch wel echt een nadeel omdat de enige overgebleven plekken aan de binnenkant zijn achter de baan… Daardoor moet je als het ware een extra bocht maken om op het rechte startveld te komen. Tom was desondanks goed weg maar moest in de eerste bocht flink in de remmen voor een valpartij net voor hem. Hierdoor toch nog als een van de laatsten weg. Toen kon de inhaalrace beginnen. Tom houdt niet van half werk en daardoor werd de ene na de andere rijder gepakt. De baan was loodzwaar dus het was de vraag hoe lang Tom dit tempo zou kunnen volhouden. Ondertussen bleek dat er toch heel wat meer rijders last hadden van de vakantie en de bijbehorende terugval in de conditie. Hierdoor kon Tom zelfs weer de top 20 binnen rijden. Hij had het wel heeeeel zwaar, maar bleef lekker doorknallen en zo toch nog naar de 14e plaats rijden.

Tweede Manche:

Nou nu maar hopen dat hij weer zo goed weg zou zijn als de eerste manche en er nu geen valpartij zou zijn. Mis… Het leek wel een kopie van de start uit de eerste manche. Weer een valpartij voor hem. Gelukkig net niet zelf erbij betrokken maar hij moest wel flink in de remmen. Weer een inhaalrace en nu leek het alsof Tom eigenlijk elke ronde beter in zijn ritme kwam en steeds harder ging rijden. Waarschijnlijk ook omdat bij anderen op deze zware baan langzaamaan het licht uit ging. Tom beschikt toch over een uitstekende basisconditie en dat liet hij zien. Daarnaast beschikt hij ook over een flinke portie doorzettingsvermogen, want ondanks de warmte en het overgeven in zijn helm een paar ronden voor het einde bleef hij andere rijders inhalen. Hierdoor wist hij toch weer een goed resultaat neer te zetten en nog als 12e over de finish te komen.

Totaal van de dag: 10e! Hier hadden we van te voren zeker voor getekend.

In de stand voor het Nederlands Kampioenschap MX2 Nationaal blijft Tom op een mooie 9e plaats staan en loopt zelfs iets weg bij de concurrentie.

Volgende week gaat het verder op de prachtige gelegenheidsbaan in Oss waar de MX2 een bijklasse is bij de ONK Zijspan en MX3

No Comments

Geef een reactie