Max Engelen rijdt EK 85 in Z. Frankrijk (update!)

Een heel avontuur! Meer dan 1000km naar het zuiden voor een crosswedstrijdje… En dan nog maar afwachten of hij zich kwalificeert.

Maar wat een baan. Dit heb je dus echt niet in Nederland. Niet eens zo heel steil, maar verder zit alles erin. Maar ook een hele harde ondergrond. Tenminste als het niet regent… We worden zaterdagochtend al vroeg wakker van de regen die hard op de camper te keer gaat. En dus was de baan veranderd in een blubber zooitje. Spekglad ook. Door het drukke schema in Lacapelle Marival, met naast de EK 65 en 85 ook de WK Dames en WK MX3, was het schema nu anders als bij andere EK’s. Nu werd op zaterdag maar 1 vrije training gehouden, terwijl normaal 2. In plaats daarvan werd de eerste manche nu al op zaterdag gereden en zondag alleen maar een warm-up en de 2e manche.

Vrije training:
De baan was nog erg nat maar daardoor ook behoorlijk zwaar en glad. Max ging lekker rond en het was duidelijk dat hij beter in zijn vel zat dan de Fransen en Italianen die meer van droog weer houden. Maar we zagen dat de baan onder invloed van een temperatuur van dertig graden en een beetje wind hard opdroogde.

Tijdtraining:
Nu was het menens. Want alleen de eerste veertig mogen de manches rijden. Dus om te voorkomen dat we meer dan 1000km voor niks hadden gereden moest hij wel even bij de eerste veertig rijden. Maar gelukkig zette Max al snel een goede tijd neer met een groot verschil met de rijders op de veertigste plaats. Dit zag er wel safe uit. Max wist nog een aantal keren zijn tijd te verbeteren, maar veel rijders begonnen toen de baan steeds droger werd veel harder te rijden. Maar de kwalificatie kwam helemaal niet meer in gevaar en op een 25e plaats wist Max de tijdtraining af te sluiten. Niet verkeerd op een baan die Max totaal niet ligt en waar hij nog erg weinig ervaring op heeft.

Eerste Manche:
Max was heel relaxed na zijn goede kwalificatie en had er echt zin in. De baan was echter flink verder opgedroogd, met op sommige plekken diepe baggerzooi. Meestal ook maar een droog spoor, maar dat was gelijk ook keihard en zelfs stoffig. Heel apart allemaal en zeker voor Max.
Max had best een mooi plekje achter het starthek weten te vinden. 15, 5, yes los. Max schoot op zijn supersterke Buitenhuis Yamaha als een raket weg. Bijna kopstart! Net niet maar hij kon wel mooi als 3e aan de manche beginnen. Wawhhh. Max hield goed tempo, maar natuurlijk was de druk vanachteren groot. Er werden enorme sprongen gemaakt waarbij de “airtime” maximaal was. In een van de laatste bochtjes van de eerste ronde werd hij keihard op zijn achterwiel gereden door de vierde man, waardoor hij hard viel en zich flink zeer deed. Toch zat hij er weer snel op maar het veld zat nog dicht bij elkaar en hij verloor zo 18 plaatsen en viel terug naar de 21e plaats. Max had gelijk weer een goed tempo te pakken en kwam hard terug. In een poging een aantal rijders in te halen ging hij diep door de bagger, waardoor zijn ketting vastsloeg en Max voorover eraf werd gegooid. Daarna bleek het wiel zo vast te zitten dat er pas na lang duw en trekwerk beweging in te krijgen was. Hoewel de eerste rijders al weer langs waren gekomen besloot Max toch de wedstrijd uit te rijden om zo maximaal te leren. Maar voor de stand had het niet veel zin meer. Als 35e werd hij afgevlagd. Jammer van de tegenslag, maar wel goed om te zien dat hij veel meer in zijn mars heeft.

Zondag:

Het had net als gisteren vannacht weer geregend, maar ook weer niet zo veel dat de baan er van te lijden heeft gehad. Vandaag staat een vrije training (warm-up) en de 2e manche op het programma.

Warm-up:

Na de teleurstelling van gisteren, had Max zich herpakt en was er nu duidelijk op gebrand om vandaag wat recht te zetten. Op het spectaculaire Franse circuit bleek dan ook al snel dat Max nergens bang voor is en maakte dan ook weer direct angstaanjagende sprongen waar geen einde aan leek te komen. Hoewel het “maar” een warm-up betrof, wilden de meeste rijders toch even baan de baan op volle snelheid testen en even een paar goede ronden neerzetten. Zo ook Max, die er geen gras over liet groeien en direct snellere tijden liet zien dan gisteren. De baan was wel iets beter dan gisteren tijdens de officiele tijdtraining, maar je kon zien dat Max snel leert en het circuit beter begon te beheersen. De rondetijden werden elke ronde beter en Max haalde maar liefst ruim 5 seconden van zijn beste kwalificatietijd van gisteren af waardoor hij nu een 20e tijd neerzette die veel dichter bij de top lag. En belangrijk: Het zag er allemaal lekker uit!

Tweede Manche:

Vandaag lekker relaxed met maar 1 manche… Niet want Max vond het best wel spannend. Hij moest nu toch de goede balans zien te vinden tussen hard gaan en niet te veel risico nemen. Een betere start als gisteren kon bijna niet toen hij als 3e door de eerste bocht ging.
Nu stond hij vol spanning weer aan het hek. 15, 5, gaaaaaan. Redelijk weg, maar hij werd al snel naar buiten gedrukt. Over de start/finish aan het einde van het startveld kwam hij als 17e door, maar hij werd in de eerste bocht helemaal naar buiten gedrukt, wat hem nog eens 12 plaatsen kostte. Nu als 29e, maar hij weet al snel weer een paar plaatsen goed te maken, vooral op de grote springschansen en lange tafels die veel jongens niet helemaal springen komt Max als een raket over vliegen en kwam zo als 23e door na de eerste ronde. Nu blijven zitten… Geen fouten… Al snel krijgt hij Davy Pootjes aan zijn achterwiel. Als hij zich maar niet laat opfokken… Maar Max reed heel gecontroleerd en nam geen onnodige risico’s. Het leek alsof hij makkelijk sneller kon maar bewust een tandje lager reed. Super. Met Davy aan zijn achterwiel wist hij steeds nog een rijder voor hem te verschalken en schoof zo al snel door naar 17e plaats. De afstand met Davy werd ook weer groter, waardoor dat gevaar ook geweken was. Met nog drie ronden te gaan kon Max doorschuiven naar de 15e plek en begon hij zelfs langzaam in te lopen op de Italiaan voor hem. Achter hem kwam zijn maatje Rene de Jong hard aanrijden en  net voor het ingaan van de laatste ronde werd Max nog door Rene voorbijgereden. Terug naar de 16e plaats. Maar Max had niet eens in de gaten dat Rene het was en hij had helemaal geen zin om zijn mooie plek zo maar af te staan en wist met een harde aanval op Rene zijn plek weer terug te pakken en stond deze niet meer af. Gevolg: 15e!!! Heel fraai op deze onnederlandse harde baan en ook nog als 2e Nederlander (na Freek vd Vlist 8e)!

Totaal van deze EK: toch nog 21e.

Met een zeer tevreden gevoel werden de dikke 1000km naar huis er met gemak doorheen geblazen.

De eerst volgende wedstrijd is weer voor het NK in het altijd spectaculaire Borculo op 21 augustus.

3 Comments

 1. Geweldig max, zonde van de tegenslag, Morgen (vandaag) beter jongen laat ze daar genieten zoals wij hebben genoten van je in Marum.
  Succes Fam. Boon

  1
 2. hoi max

  jammer dat het zo gelopen is, maar weer een ervaring rijker top hoor

  gr wilfred

  2
 3. Super!! “AIR Max”

  3

Geef een reactie