Max Engelen in Team Nederland bij Honest Intern. Youth

Net terug van bijna 3 weken vakantie kon Max vandaag weer volop aan de bak in Marum bij het Honest International Youth Weekend.

Tijdens het door Herman Hof georganiseerde internationale jeugd weekend strijden de meeste deelnemers gewoon voor zichzelf. Daarnaast wordt er door de landscoach een team van 3 rijders uit de 85cc en 3 rijders uit de MX2 samengesteld, die het land mogen vertegenwoordigen. De coach maakt deze beslissing op basis van de individuele resultaten op de eerste dag.

Vrije training:
Voor het eerst weer op de motor na de vakantie. Wennen? Welnee, net alsof hij er gisteren nog op zat. Direct gaat het gas er goed op en al in de tweede ronde zet Max een snelle tijd neer die sneller is dan iedereen. Helaas duurt dat niet lang en beginnen andere rijders ook meer gas te geven. Max had echter last van achterblijvers en hij schoof nog een keer van de baan af waardoor het enkele ronden duurde voordat hij weer opnieuw kon aanzetten. Inmiddels was hij teruggevallen tot de 8e plaats, maar nu kwam hij toch mooi door op een 4e tijd. Wel de snelste tijd van alle Nederlanders.

Tijdtraining:
Een paar uur later was de echte tijdtraining. Nu weer vol aan de bak. Direct een goede tijd, weer bovenaan de lijst. Weer zakte hij wat plaatsen terug maar wist deze training uiteindelijk mooi als 3e af te sluiten.

Kwalificatiemanche:
Eigenlijk een soort oefenwedstrijd. Afgekeken van de Grand Prix waar dit ook zo wordt gedaan. De plaats van de tijdtraining geldt nu alleen voor het oprijden naar het hek voor deze wedstrijd. Deze wedstrijd bepaalt de volgorde van oprijden voor de twee manches morgen. Niet zo heel erg belangrijk dus, ware het niet dat ook de landscoach deze wedstrijd zwaar laat wegen bij de keuze van zijn 3 rijders voor het landenteam.
Max heeft een hele slechte start. Hij wordt aan alle kanten voorbij gereden en komt pas als 20e door de eerste bocht. Toch nog vakantie in zijn hoofd? Niet echt lekker in deze enorme baggerbende. Max wordt helemaal onder de modder gespoten en hij moet dan ook flink aan zijn bril trekken om een beetje zicht te houden. Bij de eerste doorkomst komt hij al als 7e door. De volgende ronde al als 5e. Hij had de vaart er goed in zitten en reed hard naar nummer 4 en 3 toe. Een ronde later komt hij nog steeds als 5e door maar nu zonder bril. Hij had zijn hele roll-off moeten gebruiken om nog wat zicht te houden. Zonder roll-off zat de bril al snel vol. Inhalen werd wel erg lastig. Toch pakte hij nog de 4e plek en reed nu hard naar de nr 3 toe. Doordat hij allemaal modder in zijn ogen had zag hij niks meer en en reed vol op een achterblijver. Terug naar de 5e plaats. Door een fout van de 4e man kon hij toch weer de 4e plaats terugpakken. Max reed nu weer hard naar de 3e man toe en in de voor na laatste ronde zat hij bijna weer aan het achterwiel. Maar weer moest hij even van zijn motor doordat hij bijna niks meer zag. Als 4e kwam hij binnen. Omdat alle drie de rijders voor hem Nederlanders waren ging Max er van uit dat hij niet in Team Nederland zou zitten. Echter de coach had later toch goed nieuws! Op basis van zijn rijden in deze manche verwacht hij dat er veel meer in zal zitten als hij wel een redelijke start heeft en een bril op heeft… Dus morgen aan de bak in het Groningse Marum om de Nederlandse eer te verdedigen.

No Comments

Geef een reactie