Max Engelen rijdt zijn eerste ADAC wedstrijd

Nadat hij zich gisteren mooi had weten te kwalificeren, mocht hij vandaag echt aan de bak in het zonovergoten Aichwald.

Warm-up:
De baan was flink gesproeid waardoor deze van een harde kleibaan was veranderd in een gladde smurriebaan. Met een motor die twee keer zo zwaar geworden was van de klei die er aan hing, kwam Max al in de eerste ronde de pits om te vertellen dat het geen doen was. Tja dat hoort er ook bij. Hij was niet de enige. Verschillende rijders waren niet eens van start gegaan maar stonden in de pits te wachten tot de baan een klein beetje droger werd. Max ging weer de baan op en kon toch lekker meerijden met de snellere mannen.

Na de warm-up moest de motor snel schoongespoten worden en binnen een uur moest Max alweer in de fuik staan voor de eerste manche.

Eerste Manche:
De baan was alweer flink opgedroogd waardoor deze op de meeste plaatsen alweer keihard was. Max kon ondanks dat hij pas als 30e kon oprijden toch een mooie plek aan het hek pakken. De start was zeker niet slecht en hij kwam midden in het veld door de eerste bocht. Direct werd er flink geknokt voor elke centimeter. Toch kwam hij goed als 18e door. In de tweede ronde werd Max in het gevecht voor zijn plek op zijn achterwiel gereden waardoor hij ten val kwam. Direct 12 plaatsen aan zijn broek. Als 30e kwam hij door. Maar nog steeds werd er hard gevochten. In de vierde ronde toen Max weer een paar plekjes winst had geboekt werd Max in een snelle bocht hard eraf gereden door een rijder die binnendoor kwam. Het gevolg was dat Max een salto maakte met motor en al en hij op zijn hoofd terecht kwam en zijn motor verkeerd om in het hek lag. Max was helemaal de weg kwijt en wist niet meer waar zijn motor was. Na een tijdje kon hij zijn weg weer vervolgen met een koppelingshendel die helemaal krom was. Max was heel boos en had veel last van zijn hoofd. De snelheid was eruit en Max kwam zo als 35e over de finish.

Tweede Manche:

Max kon nu zelfs een nog betere plek pakken aan het hek. Met de start zat Max er redelijk goed bij maar in de eerste bocht pakt hij veel plaatsen waardoor hij als 12e aan de wedstrijd begint.  Max rijdt lekker mee, maar de druk van de mannen achter hem is groot. Bij een inhaalactie van een van de mannen achter hem gaat het helaas weer fout. Deze zet zijn motor zo bij Max in zijn motor dat hij valt, maar Max ook meeneemt in zijn val. Balen. Max heeft zijn koppeling nog in en kan weer snel verder. Nu rond 20e plek. Nog in deze zelfde eerste ronde gaat het weer fout als een van de rijders voor hem valt en Max hem niet meer kan ontwijken. Ook achter hem kunnen ze hem niet ontwijken waardoor er plotseling een hele berg motoren liggen. Die van Max ligt echter bijna onderop en blijkt ook nog een vast te liggen in een andere motor. Als een na laatste (39e) kan Max de wedstrijd weer oppakken. Max rijdt nu al snel naar het groepje dat ook op dezelfde hoop lag en er ontstaan mooie gevechten om elke plek. Het was goed te zien dat Max meer vertrouwen kreeg. Elke ronde kon hij zijn tijd verbeteren en hoewel inhalen op deze snelle baan erg lastig is kon hij toch nog een paar plekjes doorschuiven om zo als 34e te eindigen.

Uiteraard niet het resultaat wat iedereen van Max gewend is en zeker ook niet wat we verwacht hadden. Maar helaas zat het ongeluk vandaag in heel veel hoekjes. Zeker in de tweede manche heeft Max veel geleerd en toch laten zien dat het tempo goed is op deze baan, want de laatste ronden reed hij toch het tempo van rond de 15e plaats. Duidelijk is wel dat we dit vaker moeten doen en ondanks de flinke afstand is dit zeker geen straf. Geweldige organisatie en fantastisch met het enorme hoeveelheid publiek. Zeker voor herhaling vatbaar.

No Comments

Geef een reactie