Max Engelen kwalificeert zich bij ADAC Aichwald

Wat een spektakel. Denk je dat een EK een grote happening is… Met 80 man in de 85cc die allemaal hard gaan, is dit wel een heel ander verhaal.

Motocross staat in Duitsland blijkbaar ook voor feest. Toen we gisteravond aankwamen was al duidelijk dat dit echt een grote happening is. Lange files met auto’s, grote parkeervelden vol met auto’s en veel, heel veel mensen op de been.

Het begon allemaal vanochtend heel relaxed. Eerst papierwerk en technische keuring. Alles prima in orde natuurlijk. Daarna begon de vrije training. Ondanks dat Max nog nooit een wedstrijd had gereden op zo’n baan (Geldermalsen qua ondergrond maar dan stijl omhoog en omlaag) had hij er wel veel vertrouwen in. Over het feit dat hij zich eerst nog moest kwalificeren voor morgen had hij nog niet over nagedacht.

De vrije training:
Max reed lekker rond en het zag er allemaal goed uit. Echter in zo’n vrije training wordt ook gekeken naar de snelheid van de rijders. In het begin leek hij nog wel aardig mee te kunnen met de eerste 20, maar dat werd al snel anders. Langzaam aan begon iedereen sneller te rijden. Max ook wel maar niet veel sneller… Max zakte zo naar een 22e plaats in zijn groep. Dit had nog geen consequenties omdat het een vrije training is, maar stel dat dit wel een echte tijdtraining was geweest, dan had hij zich niet rechtstreeks gekwalificeerd. We werden nu met de neus op de feiten gedrukt. Dit hebben we nog niet eerder bij de hand gehad. Zo’n sterk deelnemersveld in combinatie met zo’n lastige baan.

De kwalificatietraining:
De beste 17 van elke groep konden zich rechtstreeks plaatsen, de anderen krijgen aan het einde van de middag de kans om zich alsnog via de “last-chance” race te plaatsen. De eerste 6 mogen dan morgen alsnog meedoen. Maar hier wil je het liever niet op laten aankomen. Met een 22e tijd in de tijdtraining was voor Max duidelijk dat er werk aan de winkel was. Gelukkig was Har Vaessen bereid om ons met de tactiek van de tijdtraining te helpen. Bas hoefde toch pas in de tweede groep. Max begon goed en zette in de tweede ronde een mooie tijd neer. In de derde ronde wist hij deze tijd nog te verbeteren en was goed op dat moment voor een 10e tijd. Maar al snel zakte hij met deze tijd terug in klassement. Met nog aantal minuten te gaan werd Max binnengehaald. Op dat moment stond hij 17e. Max kon nog net twee ronden rijden om zijn tijd te verbeteren. En dat was nodig ook want hij zakte naar de 19e plaats. Direct verbeterde hij zijn tijd en was weer terug op de 16e plaats. Dat zou genoeg zijn. Maar er waren nog meer rijders bezig hun tijd te verbeteren. Max zakte weer naar de 18e plaats. Nu moest het in deze ronde gebeuren. Rijders werden nu afgevlagd. Max kwam er alweer aan en het zag er goed uit. Over de finish… Yes 15e! In de laatste ronde verbeterde hij zijn tijd flink. Dit was supergaaf. Morgen er gewoon bij. Met veel dank aan Har.

Morgen gaat het hier verder met naar verwachting 20.000 man publiek langs de baan.

One Comment

  1. Wow wat ziet het er daar mooi uit http://www.youtube.com/watch?v=J9x1__wIRYc . Wel een heel andere ondergrond dan we hier vaak hebben. En super dat je gekwalificeerd bent. Heel veel succes morgen!!

    1

Geef een reactie