Max Engelen pakt 3e plaats bij KNMV Lichtenvoorde

Met een 2e en 3e plaats in de manches heeft Max laten zien dat hij goed in vorm is. Maar het is ook goed te zien hoe enorm hij geniet van het rijden.

Tijdtraining:
Max mocht nu als 2e oprijden voor de tijdtraining en dat is wel lekker. Hij kon zo direct achter Rene aan die gisteren op deze baan een hele snelle tijd wist neer te zetten. Max probeerde direct goed mee te rijden en met veel vertrouwen kon hij Rene aardig bijhouden. Toen de tijdtraining begon werd er flink gasgegeven en werd er direct een snelle tijd op de klokken gezet. Rene 1 en Max 2 . Super. Helaas waren twee andere rijders het hier niet helemaal mee eens en zetten daarna nog een snellere tijd neer dan Max. Maar met een 4e plaats was Max dik tevreden.

Eerste manche:
Zou hij weer net als gisteren kopstart kunnen nemen? Maar vandaag is het toch allemaal anders. De druk speelt nu natuurlijk ook een rol. Het hek valt… Max zit er niet goed bij. Als 9e door de eerste bocht. Maar in de volgende twee bochten weet hij al naar een 6e plaats te rijden. Max voert de druk flink op en zo komt hij vervolgens al als 4e het bos uit! De Buitenhuis Yamaha loopt super, waardoor hij vol de druk er op kan houden en ook dicht bij de drie mannen voor hem kan blijven. In het begin van de tweede ronde pakt Max de 3e plaats en sluit zo direct aan bij de twee kopmannen, Dani en Rene. Rene en Max zijn net iets sneller maar het is erg lastig om Dani in te halen. Rene haalt al snel Dani in en neemt de leiding. Max blijft een paar ronden achter Dani. Er wordt stuivertje gewisseld en het is heel spannend. Rene kan hierdoor een flinke voorsprong opbouwen. Dan is Max met veel moeite eindelijk Dani voorbij. Direct wordt de achtervolging ingezet op Rene die al flink voor ligt. Achter Max vindt ook een spannend gevecht plaats omdat ook Freek nog graag aan Dani voorbij wil. Dat lukt hem ook uiteindelijk en hij zet vervolgens weer de achtervolging in op Max. Met nog twee ronden te gaan, loopt Freek flink in op Max. De afstand naar Rene is te groot voor Max. Het is heel spannend of Max dit vast kan houden. Maar Max rijdt sterk en weet zo super als 2e over de finish te komen.

Tweede manche:
Terwijl ze voor het starthek staan duurt het heel lang voordat er uiteindelijk echt gestart kan worden. Dit doordat enkele mensen zich op het binnenterrein bevonden wat niet was toegestaan. Toen het hek eindelijk viel miste Max de concentratie om op het juiste moment te reageren, waardoor hij al snel werd ingesloten en zo de start volledig miste. Als 13e door de eerste bocht… Rene pakte snel de leiding en Freek er achteraan. Max kon snel een paar plaatsen goedmaken maar toen werd het toch iets lastiger. Bij de volgende doorkomst lag hij 9e. Weer maakte hij een paar plaatsen goed en kwam toen achter een treintje van 3 suzuki’s. Hiervan bleek er een later onregelementair te zijn voorzien van een te grote cylinder (dikke). Daarom was het extra lastig om zelfs met de super goed getunede Buitenhuis Yamaha hem voorbij te komen. Maar toen hij er voorbij was, waarbij hij inmiddels al was opgeklommen naar de 4e plaats, moest hij nog aan Appy voorbij. Dat had hij gisteren al tijdens de generale repetitie ervaren dat het erg lastig was. Maar Max was wel veel sneller maar hoe nu voorbij. Een paar keer zat hij er al langs maar kwam hij niet goed uit. Met nog 5 ronden te gaan was het Max toch gelukt om naar de derde plaats te rijden. Max loopt direct flink weg bij Appy maar Rene en Freek waren ver uit zicht. Toch wist Max nog het gat een stuk kleiner te maken, maar hij moest toch tevreden zijn met zijn 3e plaats. En dat was hij!

Na afloop van de wedstrijd kwam Max maar niet terug naar het rennerskwartier. Waar bleef hij toch? Toch maar eens gaan kijken. Toen bleek dat zijn motor werd vastgehouden voor een controle op de juiste cylinder inhoud. Dit omdat er verdenkingen waren dat Max zijn motor wel eens een dikke cylinder zou kunnen hebben. Blijkbaar niet wetende dat Max zijn Buitenhuis Yamaha super goed loopt en ook nog eens super goed is getuned. Niet alleen Max zijn motor moest worden gekeurd maar ook die van Dani de Vries en van Ian van der Kolk. Net als die van Max bleek ook de motor van Ian prima in orde te zijn. Echter De Vries weigerde mee te werken aan het onderzoek… Het is nu afwachten wat de strafcommissie van de KNMV als straf zal opleggen. We hopen voor Dani dat het mee zal vallen.

Totaal van de dag: 3e

In de tussenstand voor het Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen handhaaft Max zich op zijn mooie 2e plaats.

No Comments

Geef een reactie