Max Engelen naar 2e plaats in het KNMV NK 85cc gr. wielen

Een lang weekend Veendam met een super resultaten, zorgde ervoor dat Max van de 4e naar de 2e plaats in de tussenstand in het NK is opgeklommen.

Hoewel we bij het woord “Veendam” vooral een naar gevoel kregen, heeft Max zich er toch overheen kunnen zetten. Max is er vooraf veel mee bezig is geweest, maar eenmaal op de plek met de vreselijke herinneringen kon hij hier goed mee omgaan. Gelukkig had hij veel steun van zijn maatjes, zonder hun was het veel moeilijker geweest.

Vrijdagavond waren we op tijd in Veendam aangekomen. Lekker relaxed. Gelukkig konden we nog plek vrijhouden voor zijn maatje Damian en ook de Buitenhuis Family kon er nog bij. Na een gezellige avond werd op tijd het bed opgezocht om goed uitgerust aan een lang weekend te beginnen. De volgende dag was het weer stralend en warm weer. De baan lag er perfect bij en het moet gezegd worden. Ik ken geen club in Nederland die de zaak zo tot in de puntjes had geregeld en verzorgd. De vele vrijwilligers van Veendam hadden hier heel veel vrije tijd voor opgeofferd. De afzetting was voorbeeldig, de pits was goed geregeld, het geluid was prima voor elkaar, etc. etc.

Max had nog flink last van zijn harde val in Rhenen waardoor hij met een stijve nek en overal spierpijn rondliep. Daarbij had hij in de tweede manche een steen op zijn wijsvinger gekregen waardoor deze meer dan twee keer zo dik was en vooral erg pijnlijk en niet makkelijk te bewegen. Deze vinger is echter superbelangrijk, vooral op een baan als deze, want met deze vinger wordt de voorrem bediend. Dat samen met de emoties bij deze baan, waren onze verwachtingen niet erg hoog qua resultaat voor deze baan.

Zaterdag:

Tijdtraining:

Max gebruikt het vrije gedeelte van de tijdtraining om goed de baan op snelheid te testen. Dit gaat hem goed af en hij rijdt inmiddels al als 2e als het bord voor de echte tijdtraining wordt neergezet. Max knalt gelijk goed los en heeft de vaart er zeker in. Maar na een halve ronde blijkt dat hij de baan nog niet echt goed genoeg heeft getest want hij komt hard ten val. Hij is heel erg boos, niet op zichzelf, maar zo blijkt later op de vlagger die totaal niet had opgemerkt dat Max achter een bult lag. Met de hele geschiedenis hier is dit inderdaad onverteerbaar, ook nog eens omdat een van de rijders achter Max over zijn been was heengereden. Boos, schreeuwend, probeerde hij de vlagger te waarschuwen. Pas toen een aantal mensen ook mee begonnen te roepen naar de vlagger schrok deze en zag pas wat er aan de hand was. Max kon toen pas zijn motor oprapen. Met veel moeite kwam hij weer op gang. Max kon er maar geen echt snelle tijd uitpersen. Hij was volledig uit zijn doen. Uiteindelijk toch nog een tijd die goed genoeg was voor een 7e plaats. Nou ja, goed genoeg voor een goeie plek aan het hek.

 

Nadat Max bij de camper was afgekoeld, want hij was nog steeds witheet, bleek ook dat hij zijn hand met zijn pijnlijke vinger verder had bezeerd en ook zijn duim had omgeslagen. Besloten werd om maar weer eens een bezoek aan de EHBO te brengen. Ondertussen nog maar even verhaal gehaald bij de wedstrijdleiding om te klagen over de vlagger. Met een pak ijs op zijn hand moest hij vervolgens bij de camper blijven zitten…

Eerste Manche:

Nou, de verwachtingen waren nu nog minder… Max was zo slim om niet bij de anderen te gaan staan maar een mooi plekje uit te kiezen. Het hek viel… Als een kanon!!! Ja hoor: kopstart!!!  Top top top! Wat is die Buitenhuis Yamaha toch beresterk! Op deze baan is dat een fantastisch geschenk. Max geeft gelijk goed gas en loopt goed weg bij de rest van het veld. Alleen maatje Rene kon hem volgen en bleef in zijn wiel. Twee ronden mocht Max van hem op kop rijden en toen Max even niet goed oplette kon Rene hem verrassen. Balen, want juist op deze plek was dat helemaal niet nodig. Max was hierdoor ook van slag en liet zijn tempo zakken in plaats van achter Rene aan te gaan. Hierdoor kreeg hij nu maatje Freek aan zijn achterwiel. Toen ging er weer een knop om bij Max die zich niet nog een keer wilde laten foppen. Ronden lang was er een fraai gevecht tussen Max en Freek. Het lukte Freek maar niet om de zwaar verdedigende Max te pakken. Ondertussen ging het tempo ook weer aardig omhoog waardoor ze weer wat achterstand op Rene begonnen goed te maken. Met nog twee ronden te gaan probeerde Freek nog een keer met veel risico aan Max voorbij te komen, maar hierdoor ging hij net over het randje en schoof onderuit. Max kreeg nu vrij baan om rustig de twee ronden uit te rijden. Moe gestreden maar heel tevreden kwam hij als 2e over de finish!!!

Tweede Manche:

Nog aan het nagenieten van de eerste manche, stond Max weer aan het hek. Weer hetzelfde hekje. Nu hadden andere rijders gezien dat dit toch een betere plek was dan waar hun eerst stonden en dus stond Max nu omringd door goeie collega’s. Vol spanning of het nog keer kon… Net voor het hek viel liet Max de koppeling iets te ver loskomen en moest hij in de rem. Net toen viel het hek. Tja, dit was bijna het tegenovergestelde als de eerste manche. Balen. Nou nu vechten. Max was heel snel. Direct in de eerste ronde pakte hij heel veel plekken en kwam alweer als 11e door. Jagend op zijn voorgangers hield hij de vaart er goed in. Vooraan waren ze al ver weg. Tweede ronde al binnen top 10. Nu door… Het werd er niet makkelijker op. Maar ongelofelijk hoe Max op deze lastige baan doorreed en andere rijders schijnbaar heel makkelijk inhaalde. Ronde na ronde pakte hij een plekje. Dit leverde uiteindelijk een prima beloning op: Alsnog 4e!

Totaal van de dag: 3e.

Zondag:

Na zo’n fantastische dag gisteren kon het alleen maar tegenvallen. Dit was onze grote angst. Best een link baantje, en zeker omdat Max bij het inhalen vaak grote risico’s neemt. Daarbij heeft hij nog steeds last van zijn hand, die hij slechts beperkt kan gebruiken. Weer lekker weer trouwens!

Tijdtraining:

Nu geen fouten zoals gisteren tijdens de tijdtraining. Max ging dan ook niet tot het uiterste om toch de risico’s zoveel mogelijk te vermijden. Toch zet hij al snel een tijd neer die goed is voor de tweede plaats. Maar dan heeft Freek nog niet aangezet en deze komt er nog overheen. In de laatste ronde komt ook Dani nog net met een snellere tijd. Maar met een 4e tijd zijn we allemaal al hartstikke tevreden.

Eerste Manche:

Redelijke start. Maar Max komt in een groepje terecht met allemaal rijders die lastig zijn in te halen. Gelukkig weet hij al snel maatje Rene te pakken. (Die had hij nog tegoed van de eerste manche gisteren…) Als 5e kwam hij uit de eerste ronde. Maar het was heel spannend. Het was een treintje tot de 2e man, maar Freek voorop had al een mooie voorsprong kunnen opbouwen. Onder druk maakte de 3e man een foutje en kwam ten val. Max door naar de 4e plek.  In de volgende ronde maakte de 2e man een fout. Max door naar de 3e plek! Maar nu voorbij aan de 2e man. Lastig. Lastig. In de tussentijd had Rene kunnen aansluiten. Nu moest Max uitkijken want door het extra risico bij een inhaalpoging kon Rene hem zo maar weer verrassen. Ronden lang probeerde Max van alles. Maar drie ronden voor tijd lukte het hem toch! Max kon afstand nemen en reed zichzelf uit de gevarenzone en reed heel strak en stuurde zo zijn beresterke Buitenhuis Yamaha weer als 2e over de finish.

Tweede Manche:

Ai, Max mist de start. Toch weet hij handig door de eerste bocht heen te komen en zo komt hij al snel op 8e plaats door. Maar flink wat werk aan de winkel. Er ontstaat een heel treintje achter de 4e man. Max is veel sneller maar de mannen voor hem hebben dit weekend ook leren verdedigen. Ronden lang is Max bezig met de meest waanzinnige inhaalacties. Een aantal lukken waardoor hij naar de 5e plaats doorschuift. Ondertussen heeft de tweede man een fout gemaakt en ligt Max dus al weer 4e. Maar het valt niet mee om de 3e man in te halen. Toch weet hij hem 4 ronden voor het einde in te halen. Max zet vervolgens de achtervolging in op de 2e man, en loopt hard in. Maar de afstand is zo groot dat hij het toch niet redt. Daarbij moet hij uitkijken voor Rene die weer de achtervolging op Max had ingezet. Uiteindelijk kan hij zo toch een mooie 3e plaats pakken.

Totaal van de dag: 2e!

Het zeer sterke en constante rijden van Max is absoluut beloond. Max stijgt hierdoor van de 4e naar de 2e plaats in de tussenstand voor het NK 85cc gr. wielen KNMV. Wie had dat in het begin van het jaar gedacht? Wij niet…

Volgende week staat Lichtenvoorde op het programma! Een hele fraaie baan. Hopelijk kan Max hier weer een mooi resultaat neerzetten.

No Comments

Geef een reactie