14e Plaats voor Max Engelen tijdens zijn 1e EK 85cc!

Dit hadden we niet durven hopen! Direct in de top 15.

De baan was weer heel mooi geprepareerd. Goed nat gemaakt en ook het bovenste laagje was iets losgetrokken waardoor hij iets minder hard was dan gisteren.

De warm-up
Het was al warm genoeg met zo’n 25 graden dus we hadden afgesproken niet voluit te gaan rijden maar gewoon lekker wat verschillende lijnen te proberen. Samen met Freek was Max lekker aan het spelen en je kon zien dat ze er een hoop plezier in hadden. Na 10 minuten kwam Max ontspannen binnen om even uit te rusten en wat te drinken. Daarna vertrok hij weer om nog een paar rondjes te rijden. Maar toen Max weer doorkwam was er net een Fransman heel vervelend gevallen net achter de pitsstraat. Het gebeurde net voor Max en hij had het helemaal zien gebeuren. Nadat Max voorbij was gereden aan de plek van het ongeluk werd direct de rode vlag gegeven en de warm up afgelast. De jongen was voorover gegaan en op zijn hoofd terecht gekomen. Het zag er niet goed uit. Met de traumahelicopter werd hij naar het ziekenhuis gebracht waar hij nu nog in coma wordt gehouden. We hopen dat hij er weer bovenop komt.

Na overleg werd besloten het programma te hervatten en konden we ons gaan voorbereiden op de wedstrijd.

Eerste Manche
Max kon nog een heel mooi plekje pakken aan het hek. Bijna ongelofelijk dat ze dit open lieten. Het hek valt en Max reageert heel goed! Hij wordt weliswaar nog wel wat naar buiten gedrongen maar zit mooi midden in het veld na de eerste bochten. In de eerste ronde komt hij als 22e door. Maar het zit allemaal nog heel dicht bij elkaar en Max staat flink onder druk en zelf zit hij ook in gevecht met de rijders voor hem. Hij is sneller maar er voorbij is lastig. Tweede ronde heeft hij toch twee plaatsen weten te winnen. Bijna elke ronde die volgt weet hij wel een plekje te pakken. Soms wordt Max ook door een snellere man ingehaald, maar drie ronden voor tijd ligt Max gewoon 14e! Wawh, nu vasthouden. Zijn tijden zijn heel goed en vergelijkbaar of zelfs sneller dan mannen in de top 10. Max rijdt naar nummer 13 toe maar kan hem net niet meer inhalen. Als 14e komt hij over de finish! De eerste 6 EK punten zijn binnen!

Tweede manche
Zou het een uitschieter zijn geweest? Kon hij dit herhalen of zelfs weer in top 20 rijden en dus EK punten pakken? Max was heel gespannen en dat is best lang geleden. Nou als dat maar goed gaat. 15 seconden… Hek valt. En ja hoor weer een super reactie van Max. Waar het in Nederland niet lukt met starten des te beter gaat het hier. Als 5e door de eerste bocht, maar op het volgende stuk is allemaal duwen en snijden naar de volgende bocht. Toch als 11e verder. Dan wordt er hard gereden en heeft Max de pech dat hij net niet genoeg ervaring heeft op dit soort banen. Als 12e komt hij dan door maar een aantal snelle mannen zitten in zijn nek. Maar Max verdedigt zich goed en weet soms zelfs een gaatje te slaan. Het blijft heel spannend, maar na een paar ronden wordt hij toch voorbijgereden en komt hij op de 14e plek. Inmiddels begint hij te wennen aan het hoge tempo en zo halverwege begint hij ook weer hard terug te rijden met de mannen voor hem naar de top 10. Hij weet zelfs nog een plekje terug te pakken en ligt weer 13. Zijn tijden zijn nu vergelijkbaar met de mannen rond de 5e plaats! De laatste ronde ligt hij nog steeds 13 en zit hij dicht op zijn 3 voorgangers maar heeft hij ook een jongen, nou ja beter gezegd een beer, uit de Oekraine achter zich. Ik was er al bang voor dat deze nog wat zou proberen. Deze jongen staat niet voor niks op de 2e plaats in de tussenstand van het EK. Max wordt dus echt bijna van de baan gereden door deze beer en verliest hiermee nog een plekje. Hij kon gelukkig nog net blijven zitten waardoor hij weer op een prachtige 14e plek binnenkomt!!!

We zijn heel erg tevreden met deze uitslag, waarbij Max heeft laten zien snel te leren in voor hem nieuwe omstandigheden. De goed geprepareerde Buitenhuis Yamaha’s van Max lieten zien het snelste van Europa te zijn. De volgende Yamaha kwam op plaats 20 over de finish. De volgende EK voor Max is in Nederland in Halle op 11 juli. Maar volgende week staat gewoon Eersel op het programma.

2 Comments

 1. Knap werk hoor max wat ben je toch een kanjer.
  We zijn apentrots op je en nu de volgende nog he.
  Laat ze maar zien hoe goed je bent.
  Nou Max heel veel crosknuffels van ons.xxxxxxx

  1
 2. Hee SuperMAX

  The dutch champ gaat internationaal en wat een super start daarmee.
  Dat zal naar meer smaken dus heel veel suc6 en we gaan je weer zien
  op de track samen met je broer want die ging als een speer op leusden zeg.

  Hans en Trudy

  2

Geef een reactie