Max Engelen kwalificeert zich voor EK in Schwedt (D)

Voor het eerst een EK in het buitenland en dan gelijk met veel Russen en andere Oostblokmannen. Zoveel fanatieke rijders hebben we nog niet eerder bij elkaar gezien.

Prachtige baan! Alleen erg jammer dat het zover rijden is (750 km). Gisteravond was er nog buitje gevallen tegen het stof, maar vandaag schitterend weer met 25 graden en een lekker zonnetje.

Vandaag drie sessies:

Eerste vrije tijdtraining:
Max ging erg relaxt naar de eerste vrij training, vooral met het idee om de baan te leren kennen, want het was een baan zoals we die in Nederland niet kennen. Aardig wat hoogteverschil en heel veel schansen. Max draaide leuk zijn rondjes mee met de andere mannen, maar het werd al snel duidelijk dat het toch direct een soort wedstrijdje was. Ouders stonden fanatiek hun zoon aan te moedigen om vervolgens weer snel naar het tijdscherm te hollen en daar iedereen aan de kant te duwen om op het scherm te kunnen kijken. Max zat constant rond een 21e tijd en dat was helemaal niet verkeerd. Max kwam binnen om wat te drinken en het spelletje werd even uitgelegd. Max zou nog een keer aanzetten voor een snelle ronde. En ja hoor! Gewoon meer dan een seconde van zijn tijd af waardoor hij als een van de laatste binnen kwam maar ook zijn plaats nog even verbeterde naar een 17e plaats. Super.

Tweede vrije tijdtraining:
Max had er zo mogelijk nog meer zin in om een goede tijd neer te zetten. Hoewel we hadden afgesproken om ook goed rust te nemen, wilde Max toch een aantal ronden flink knallen.
De baan die tijdens de eerste sessie nog een beetje nat en zacht was geweest was inmiddels flink opgedroogd en daardoor knalhard geworden. Iedereen reed nu veel snellere rondetijden. Max ook maar hij moest duidelijk aan het hoge tempo wennen. Toch zette hij vrij snel een goede tijd neer. Om te kijken of er veel verschil tussen de twee top geprepareerde Buitenhuis Yamaha’s zat werd ook nog even besloten om met de wedstrijdmotor voor morgen te rijden. Hoewel hij heel dicht in de buurt kwam van zijn beste tijd lukte het net niet om deze tijd te verbeteren. Aan het einde een 24e tijd.

Kwalficatie:
Vrij snel erna moest iedereen weer aantreden voor de officiele kwalifcatie. Max vond de baan geweldig en had er veel zin in, ook al was dit niet wat hij gewend is. Het beetje zand dat op de baan lag was inmiddels aan de kant gereden en er kwam alleen een keiharde baan naar boven. Max begon vol goede moed aan de kwalificatie en kwam in de eerste ronde achter een andere iets langzamere deelnemer terecht. Hij probeerde van allles om er voorbij te komen maar het wou steeds niet lukken. Weer kwam hij door achter deze rijder. Nu er toch maar voorbij. Net iets te veel risico waardoor Max net zijn achterwiel raakte en er heel hard van af ging. Hij klapte hard op de grond en had veel pijn. Het duurde even voordat hij zich kon herpakken en weer verder kon rijden. Met een van pijn vertrokken gezicht, kwam hij de pits binnen rijden. Omdat hij nog geen goede tijd had kunnen neerzetten zat hij nu aardig in de gevarenzone om morgen niet meer mee te mogen rijden. Dus stoppen was alleen in uiterste noodzaak een optie. Gelukkig kon hij nog verder. Langzaam aan werden zijn tijden weer beter en kwam hij de top dertig binnen. Hij ging zelfs naar een 23e plaats maar toen gingen weer andere rijders onder zijn tijd door. Pas in de 9e ronde kon hij zijn snelste tijd neerzetten. Daarna kreeg hij zoveel last dat het niet meer ging en we besloten eerder met de kwalificatie te stoppen. Toch was zíjn tijd goed genoeg (28e) voor een plaats op de eerste rij morgen. Daarnaast zat zijn tijd ook niet zover af van de de top 20. Morgen gaat Max weer voor een mooie ervaring en wie weet een mooie klassering.

Maandag meer!

No Comments

Geef een reactie