Wisselend resultaat voor Tom Engelen in Marum

Na het “wateravontuur” in Veendam had Tom veel zin om weer eens een goed resultaat neer te zetten bij de Nationalen. Marum staat bekend als een snelle baan maar zoals deze er vandaag bij lag hadden we hem nog niet mogen meemaken. Het leek wel asfalt. Het was in ieder geval een racebaan. Maar mooi voor de variatie!

Tijdtraining:
Op de racebaan leek het alsof iedereen hard kon gaan, waardoor het geluk helaas een wat grotere rol gaat spelen. Helaas had Tom geen geluk. Steeds als hij een snelle ronde wilde neerzetten was er wel iets waardoor hij werd gehinderd en kostbare seconden verspeelde. Hij moest daarom tevreden zijn met een 22e plaats. (In het begin van het seizoen waren we hier nog blij mee geweest maar inmiddels weten we dat hij beter kan…)

Eerste Manche:
Ondanks dat hij pas als 22e mocht oprijden naar het hek, kon hij een prachtige plek pakken die nog beschikbaar was. Waarschijnlijk had hij dit hekje ook gekozen als hij als eerste had mogen oprijden. Zijn reactie was prima en volgens de transponder kwam hij als 10e halverwege het startveld over de lus. Maar helaas wou zijn anders zo sterke Buitenhuis Yamaha dit keer niet meewerken en werd hij op vermogen in het tweede deel van het startveld aan alle kanten voorbij gereden. Hierdoor kwam hij als een van de laatsten door na een paar bochten. Maar door slim rijden wist hij toch nog flink wat plekken terug te pakken in de eerste ronde. Als 16e! kwam hij de eerste keer door. Echter de motor ging steeds minder lopen waardoor hij constant moest vechten voor zijn plek. Vooral op de rechte stukken kon Tom niet het tempo maken dat zijn concurrenten hadden. Het was duidelijk dat de Buitenhuis Yamaha niet meer de oude was. Hoewel dat we dachten dat de waterschade wel mee zou vallen van Veendam, blijkt nu dat dit toch meer schade aan de motor heeft aangericht. Tom vecht met de motor voor wat hij waard is. Hierdoor weet hij het verlies van het aantal plaatsen nog aardig beperkt te houden en komt hij uiteindelijk na een toch zeer spannende manche als 19e over de finish.

Tweede Manche:
Na overleg met Peter Buitenhuis werd besloten om de reserve motor die nog erg vers is, in te zetten voor de tweede manche. Deze werd nog snel van te voren ingereden. De start was weer goed, maar vooral hoe Tom nu wel goed uit de eerste bochten kwam. Op een 12e plaats komt Tom nu na 1 ronde door. Geweldig om het verschil te zien, nu de nieuwe Buitenhuis Yamaha ook weer erg sterk blijkt te zijn. Rijders die hem in de eerste manche eenvoudig voorbij reden worden nu terugverwezen en Tom vecht een prachtige strijd uit om een plaats in de top 10. Er worden mooie gevechten geleverd waarbij vaak van plaats wordt gewisseld, maar uiteindelijk is het Tom die aan het langste eind trekt met een mooie 9e plaats op dit voor hem lastige circuit.

Totaal van de dag: 13e

Gelukkig had de mindere eerste manche geen consequenties voor de tussenstand in het Nederlands Kampioenschap en blijft hij op een 10e plaats staan.

Hierdoor mag hij weer proberen om zich morgen te kwalificeren voor het ONK in Varsseveld.

No Comments

Geef een reactie