Tom Engelen in de top 30 bij ONK MX2 in Varsseveld!

Al twee keer had Tom Engelen een poging mogen wagen, als een van de eerste 10 van de Nationalen, zich via de tijdtraining te kwalificeren voor een ONK. Vandaag is de 3e keer.

De ambiance was weer geweldig. Veel publiek en lekker zonnetje. Maar vooral een lastige, snelle baan. Iets voor Tom?

Tijdtraining:
Spannend. Weer zo’n pracht van een kans, maar dan moet het wel weer gebeuren. Een sterk deelnemersveld met mannen die bekend zijn dat ze snel zijn en zeker een hele snelle ronde neer kunnen zetten. Heel eerlijk hadden we niet veel hoop want het verschil de vorige keren was best groot met de 40e plaats die nog recht geeft op deelname. Tom heeft veel geleerd de laatste keren en rijdt slim tijdens de vrije training als een van de eersten heeft Tom goed zicht op de baan en kan hij goed naar de lijnen kijken van de mannen die hem inhalen. Op het moment dat de tijdtraining begint weet hij direct achter de juiste snelle mannen aan te gaan en liet hij zich meenemen over de baan. Direct in de eerste ronde een hele mooie snelle tijd die op dat moment de 32e tijd was. Super. Dit zou plaatsing opleveren, maar niet te vroeg juichen want de tijdtraining was net begonnen en inderdaad langzaamaan kwamen er meer en meer rijders onder zijn tijd door. Hierdoor viel hij terug naar de 39e plaats. Nu begon het toch wel weer spannend te worden. Tom kwam binnen voor wat te drinken en even bij te praten. Hij bleef rustig. Daarna draait Tom de baan weer op. Ongelofelijk. Hij weet inderdaad zijn toch al snelle tijd nog met een dikke seconde te verbeteren. Hierdoor naar de 36e plaats. Wawh. Niemand kan dit meer verbeteren waardoor het duidelijk is dat Tom zich kwalificeert voor het ONK.

Afgelopen zondag stond hij tijdens de Grand Prix van Nederland in Valkenswaard te kijken naar de mannen waar hij nu de strijd mee aan mag gaan! Hoe gaaf. Hoe vaak gaat hij gedubbeld worden door Herlings? Er worden weddenschappen op afgesloten…

Eerste Manche:
Tom moest op de tweede startrij starten, dus een goede plek zat er niet in. Als laatste rijdt hij over het startveld naar de eerste bocht. Echter in deze eerste bocht zijn er al een drietal rijders betrokken bij een valpartij. Niet meer laatste… Dan het bos in en wachten tot ze er weer uitkomen. Dan bij het uitkomen blijkt al dat Tom nog meer rijders heeft ingehaald. Super. Tom neemt de vaart van de mannen voor hem goed over en gaat flink de strijd aan met een aantal Inters en buitenlandse rijders. Mooie gevechten, maar een lange wedstrijd. 30 Minuten en 2 ronden. Dat is weer langer dan bij de Nationalen. Kan hij dit hele hoge tempo volhouden? Maar Tom lijkt elke ronde beter te worden. Hij groeit in de wedstrijd. De Buitenhuis Yamaha kan prima mee in dit geweld van fabrieksmotoren. Plotseling heeft hij zelfs zicht op de 30e plek. Gretig rijdt Tom er naar toe en in een mooie strijd pakt hij de 30e plaats. Pas na 20 minuten wordt Tom gedubbeld door Herlings. Geen schande als je bedenkt dat hij in de Grand Prix vorige week ook iedereen buiten de top 10 dubbelde. Met Tom zijn snelheid zit het dus echt wel goed. De rijders voor hem hebben moeite om het hoge tempo vol te houden en Tom weet zo nog 3 rijders te pakken. Op een 27e plaats komt hij heel moe gestreden over de finish. Super!!! En maar 1 keer gedubbeld door Herlings…

Tweede Manche:
Tom was nog behoorlijk moe van de eerste manche en de tweede manche was eigenlijk al weer vrij snel na de eerste manche. Maar adrenaline maakt veel goed. Met een goede gezonde spanning stond hij aan de start. Weer op de tweede rij uiteraard. Het hek valt en een rijder naast hem komt plotseling bijna ten val richting Tom. Maar net kan Tom hem ontwijken en zo kan hij weer als bijna laatste aan de wedstrijd gaan beginnen. Nu geen valpartij maar toch wist Tom al weer snel een aantal plaatsen goed te maken. Een mooie strijd met de mannen voor hem ontstaat maar geholpen door de sterke Buitenhuis Yamaha kan hij weer een paar plekken pakken. Maar het is warm en de race is lang. Tom lijkt toch aardig onvermoeibaar. Sterk rijdt hij in een mooi constant tempo door. Hierdoor kwam hij ook nu weer dicht bij de 30e plek. Maar hier moest echt om gevochten worden. Net als in de 1e manche kwam ook nu Herlings pas na 20 minuten voorbij om hem op een ronde te zetten. Hier zou het ook nu weer bij blijven! Heel knap. Tom weet weer de top 30 binnen te rijden en zelfs de 29e plaats te pakken.

Totaal van de dag: 30e

Geweldig om mee te mogen maken. Tom heeft veel geleerd en ook erg genoten. Volgende week mag hij het in Heerde weer proberen!

No Comments

Geef een reactie