Tom Engelen 7e bij KNMV Nationalen Makkinga

Leek het bij de eerste wedstrijden van de Nationalen nog toeval of een verrassing, nu lijkt het toch echt of Tom serieus bij de top 10 Nationalen hoort. En dat direct in zijn eerste jaar na de MX2 Jeugd. Dit hadden we zeker niet verwacht.

Hoewel Makkinga wel een baantje voor Tom lijkt, had hij hier niet al te goeie herinneringen aan na vorig jaar, waar hij na een hele slechte tijdtraining, in de eerste manche geen heel goed resultaat neer zette en waar hij in de tweede manche zijn sleutelbeen brak.

Dus waarom zou het vandaag allemaal wel goed gaan? Nou simpel omdat Tom goed in zijn vel zit, fit is, en een goede voorbereiding heeft gehad. Maar het moet er wel uitkomen. De baan lag er super bij. Gelukkig had het vannacht nog een beetje geregend want gisteren was het toch nog erg stoffig. Lekker temperatuurtje en droog.

Tijdtraining:
Tom was op tijd in de fuik. Slechts 1 rijder voor hem waardoor hij als 2e de baan op mocht. Al snel reed hij op kop en het was duidelijk dat hij er erg veel zin in had. Tijdens het eerste vrije gedeelte van de training reed hij lang voorop en werd daarna ingehaald door wat snellere mannen.
Met het ingaan van de tijdtraining gaat Tom goed met deze snellere mannen mee en weet zo direct een goede tijd neer te zetten. Top 10! Blijkbaar moesten andere rijders nog even aan de baan wennen want langzaamaan komen er steeds meer rijders onder de tijd door van Tom. Hierdoor zakte hij langzaam naar de 18e plaats. Tom zet nog eens een keer aan en weet zijn tijd nog bijna 1 seconde te verbeteren. Weer naar de 17e plaats. Maar toch komt er nog iemand onderdoor in de laatste ronde en dus blijft het bij een prima 18e plaats.

Eerste Manche:
Als 18e mocht Tom oprijden, maar hij weet gewoon nog een prachtig hekje naast teammaatje Erik Eggens te bemachtigen. Wat een mazzel. Helaas was de mazzel van korte duur want samen met Erik werd hij gefopt door de man die het starthek bedient. Deze maakte een schijnbeweging waardoor zowel Erik als Tom dachten dat het hek zou vallen. Helaas niet, waardoor beiden het hek in reden. Gevolg: Zij aan zij vertrokken de Buitenhuis mannen als laatsten. Maar dat duurde niet lang want al na 1 ronde kwam Tom door als 22e! Ongelofelijk. Nu begon zijn opmars verder naar voren waarbij het hard werken was want de baan was behoorlijk pittig geworden. Er ontstond een mooi gevecht met zijn maatje Rick van Dieten om de 14e plaats. Rick haalde Tom in maar Tom liet het er niet bij zitten en bleef aan zijn achterwiel. Toen er een gaatje was haalde Tom hem weer in. Inmiddels waren er voor hun wat mannen verdwenen waardoor Tom doorgeschoven was naar de 11e plaats inclusief Inters. Tom kon deze plaats verdedigen en kwam heel moe gestreden over de finish als 8e van de Nationalen.

Tweede Manche:
Hoe had het er uit gezien als hij niet als laatste was vertrokken. Nou dan kon hij in de tweede manche laten zien. Weer het mooie zelfde startplekje. Nu wilde Tom geen fout maken maar was daardoor wel laat over het hek. Geen probleem voor de sterke Buitenhuis Yamaha want hij trok nog op het startveld flink door naar voren, waardoor hij al in de eerste ronde als 12e doorkwam. Oke dit biedt kansen! Maar het bleek dat er allerlei snelle mannen de start hadden gemist en die begonnen zich aan het achterwiel van Tom te melden. Tom moest flink vechten. Maar hij kreeg wel weer zicht op Rick van Dieten die een nog betere start had gehad. Tom probeerde weer aan het achterwiel van Rick te komen. Helaas kwam hij hierbij door een achterblijver ten val. Dit koste hem een paar plaatsen en moest hierdoor weer opnieuw in het ritme komen. Dit bleek lastig. Hij kon weer snel een paar plaatsen pakken en reed zo zelfs naar de 10e plaats inclusief Inters, maar toen sloeg de vermoeidheid toe. In de laatste twee ronden moest hij nog twee rijders voor laten gaan en kwam zo als 12e over de finish. Weer mooi als 8e van de Nationalen. Jammer dat hij niet met Rick had kunnen meerijden, want deze kwam mooi als 5e over de finish.

Totaal van de dag: 7e!

Een heel mooi resultaat dat laat zien dat Tom goed bezig is. Daarbij lijkt het alsof het snelheidsverschil met de eersten steeds minder wordt. Nu volhouden!

In de totaalstand van het NK van de KNMV Nationalen is Tom nu weer een plaats gestegen naar de 8e plaats. (Bruto zelfs 6e).

Over twee weken vind de volgende wedstrijd in Veendam plaats.

No Comments

Geef een reactie