Tom Engelen pakt in zijn 1e KNMV Nationale Wedstrijd 7e plaats!

Einde Jeugd, begin Nationale. In het natte Heerde stond de 1e wedstrijd op het programma. Met 55 man tegelijk trainen en achter het starthek.

Het was gistermiddag beginnen te regenen en was daarna niet meer gestopt. Miezerde het ’s ochtends nog in de loop van de dag werd het flinke regen die later zelfs overging in natte sneeuw die de crossbaan veranderde in een kerstlandschap. Al met al zeer zware omstandigheden. Nu er alleen “grote” mannen reden werd de baan ook niet tussendoor even geschoven, maar werd deze elke minuut zwaarder. De klasse van Tom (Nationale MX2) kwam gelukkig als laatste serie aan de beurt. Gelukkig? Ja, inderdaad. Want voor degenen die het nog niet weten: Tom houdt hiervan! Een baan voor echte crossbikkels.

In de training was de baan voor normale begrippen al aardig zwaar geworden, maar er werd nog steeds erg hard gereden. Tom gaat lekker mee maar geeft niet de indruk bij de snelste helft te horen van de 55 rijders. Na drie ronden vrije training gaat de tijdtraining in. Het lijkt of Tom niet echt op snelheid komt en dat blijkt als hij in de eerste ronde van de tijdtraining een 41e tijd neerzet. Doelstelling was toch wel om een plek op de eerste rij te krijgen voor de start. Dus dat betekende dat hij binnen de eerste 30 moest rijden. Na 2 ronden zet Tom eindelijk echt aan en hieruit blijkt dat hij toch echt wel behoorlijk wat snelheid in huis heeft. 16e! Er zijn echter ook andere rijders die hun tijd verbeteren en hierdoor zakt Tom terug naar een 24e plaats. Maar Tom zet nog een keer goed aan en weet zo een mooie 22e plaats te pakken! Prima plek op de eerste startrij.

1e Manche:
We waren al erg tevreden met Tom zijn optreden in de training en waren erg benieuwd of hij dit een vervolg zou gaan geven in de eerste manche. Een mooie plek aan het hek. Nu nog een mooie start. Helaas zit Tom er niet goed bij met de start. Hij wordt dan ook aan alle kanten opgesloten en moet al snel helemaal van het gas af om niet tegen andere rijders aan te komen. Dus maar als een van de laatsten over het eerste bultje voor de start/finish lijn. Na 1 ronde komt hij toch al op een 31 plaats door. Hij had weer goed de vaart er in zitten en zat heel stabiel op zijn motor terwijl overal op de baan rijders ten val kwamen. Tom kon er mooi tussendoor slalommen en pakte zo ronde na ronde een paar plaatsen. Rijdend op een 18e plaats, kwam ook Tom even ten val. Hij had de Buitenhuis Yamaha weer snel gestart maar was iets te gehaast met wegrijden waardoor hij weer afsloeg. Weer starten en in de achtervolging op de rijders die hem net hadden ingehaald. Dit ging weer prima. Geen gehaaste acties maar heel gecontroleerd rijdend pakte hij weer plaats na plaats. Tom zijn uitstekende voorbereiding van de afgelopen twee maanden begon zijn vruchten af te werpen. Zijn conditie is duidelijk prima in orde want de 25 minuten en 2 ronden in deze zeer zware omstandigheden kan hij goed aan. Rijdend op een 14e plaats in de laatste ronde, remde hij zijn motor nog even dood in een bocht en werd hij nog door een andere rijder ingehaald. Hierdoor werd hij 15e totaal maar hier zaten 4 inters bij die niet meetellen voor de uitslag. Dus een hele fraaie 11e plaats!

2e Manche:
We durfden niet te hopen op weer zo;n goed resultaat en hadden dus ook geen hoge verwachtingen. Wellicht dat het een uitschieter was geweest. De baan was nog veel zwaarder en het was zelfs voor deze ervaren rijders een hele kunst om rond te komen. De vorige manche had Tom zijn start volledig verpest. Nu verpestte hij hem weer en kwam zo rond de 30e plaats over de eerste bult. Weer reed hij een zeer gecontroleerde werdstrijd. Een wedstrijd die af en toe meer leek op een behendigheidswedstrijd dat op een snelheidswedstrijd. Ook Tom had soms veel moeite om op zijn motor te blijven zitten en kon soms ook niet voorkomen dat hij zijn motor weer even opnieuw moest starten. Maar waar veel motoren het erg moeilijk hadden, bleek de Buitenhuis Yamaha een zeer betrouwbare partner in deze strijd. Tom knokte zich ronde na ronde verder naar voren en begon zelfs na verloop van tijd zijn snelheid verder op te voeren waar bij anderen de snelheid juist verdween. Tom kon zelfs meer dan een ronde het tempo van de man op de 2e plaats volgen! Slim rijdend kwam hij zelfs in de top 10 terecht en reed in de laatste ronden nog hard naar de rijders voor hem toe. Jammer voor hem dat de wedstrijd “maar” een dik half uur duurde… Tom komt op een 9e plaats totaal (inclusief inters) over de finish. Dit betekent een uitslag bij Nationale MX2: 6e!

Totaal van de dag: 7e!!!

Dit hadden we nooit durven hopen. Geweldig prestatie onder bizarre omstandigheden. We beseffen wel terdege dat we hier niet te veel hoop uit mogen putten voor de volgende wedstrijden, omdat dit toch wel een erg unieke wedstrijd was . Maar hierdoor zijn we zeker niet minder tevreden!

Volgende week rijdt Tom eerst mee met de Clubklasse in Oldebroek en daarna staat de tweede wedstrijd bij Nationale op het programma in Lochem, waar dit een bij-klasse is voor de ONK Zijspan en MX3.

No Comments

Geef een reactie