Hele mooie 1e ONK voor Max Engelen

Met een prachtig resultaat kan Max terugkijken op een zeer geslaagd debuut in het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) 85cc grote wielen. Max haalde zelfs 11 punten binnen!

Voor Max een mooie kans om eens te proeven aan het ONK geweld. Na Alphen hadden we snel de licentie laten overschrijven naar grote wielen. Er stonden maar liefst 50 deelnemers aan de start en niet de minsten. Er was internationaal blijkbaar geen andere wedstrijd vandaag dus er stonden zelfs veel Russen en Engelsen op de lijst. Uiteraard ook weer een flink aantal snelle Duitsers. Dus er moest eerst gekwalificeerd worden, want er mogen maar 40 rijders meedoen. Aangezien onbekend was hoe hard sommige buitenlanders zouden rijden zou dat nog spannend kunnen worden.

Training:
Max had een gezonde spanning voor de training maar hij maakte zich toch niet al te veel zorgen. Eerst werd er een beetje op het startveld geoefend, waarna de hele baan open ging voor de training. Dat ging allemaal wel lekker. Toen begon de 20 minuten durende tijdtraining. Afgesproken was dat Max na 3 ronden binnen zou komen. Maar het duurde lang voordat hij de eerste keer doorkwam. Het was duidelijk dat hij even tegen de zwarte grond was gegaan. Toen hij echter doorkwam bleek dat hij niet op de lijst in de pits kwam. We maakten ons eerst erg ongerust omdat het zo maar kon dat de transponder kapot was. Navraag bij de jury leerde dat er nog een aantal rijders niet op de transponder lijst stonden. Maar het zou in orde komen. In de tweede ronde zette Max een prima 26e tijd neer. De derde ronde maakte hij er zelfs een 22e tijd van. Er waren daarna nog twee rijders die hun tijd verbeterden en daarmee sneller waren dan Max, waardoor hij terugviel na de 24e plaats. Nog steeds ruim voldoende voor kwalificatie en mooi meegenomen ook nog een plek direct aan het starthek. Max had er nu al 5 ronden opzitten en de meeste rijders kwamen binnen of waren al binnen geweest. Maar Max leek er zin in te hebben. Echter iedere keer werd hij opgehouden door een langzamere rijder zodat hij deze eerst voorbij moest om een snelle tijd te kunnen zetten. Hij weigerde om naar binnen te komen en bleef maar doorrijden. Pas na 9 ronden kreeg hij ruimte en kon hij aanzetten. In de 10e ronde zette hij zijn snelste ronde neer. Hop, weer plaats 22! Maar nog was hij niet klaar. Hij had er inmiddels bijna 20 minuten opzitten en na hem werd iedereen afgevlagd. Hij was nog steeds heel snel maar verbeterde net niet zijn snelste tijd in deze laatste ronde. Max was daardoor degene die de meeste rondjes had gereden en zo bijna een complete manche van 22 minuten had gereden. Hij had zo in ieder geval het beste de baan verkend… We waren erg blij met de 22e plek in ieder geval. Max was aardig moe maar dat was ook niet zo gek.

1e Manche:
Als 22e naar het hek. Nog 8 plaatsen open dus lastig om te kiezen. Max koos een plekje aan de binnenkant. Nou wie weet… Het hek valt, maar Max was niet snel weg en werd op het startveld helemaal ingesloten waardoor hij bij de laatste 10 door de eerste bocht moest. In de eerste ronde heeft Max al aardig meters gemaakt door het deelnemersveld. Rond een 24e plaats komt hij al door. Hij blijft heel geconcentreerd rijden en haalt zelfs zijn maatje Rene even in. Die pakt hem direct weer terug maar Max heeft de smaak te pakken en rijdt achter Rene aan. Hoewel hij Rene niet lang kan bijhouden maakt Max wel vorderingen door het veld en rijdt zo zelfs de top 20 binnen. Wawh! Hij bleef goed rijden en schoof zo nog verder door om zo zelfs op de 16e plaats aan te komen. En dat in dit sterke deelnemersveld! Het tempo was prima. Max komt nu achter voormalig Nederlands Kampioen 65cc Grote Wielen Appy Robben terecht die al een paar jaar ervaring heeft op de 85cc grote wielen. Max probeert van alles, zelfs met de vlag in zicht, maar het lukt net niet om er voorbij te komen. Prachtig gereden van Max en iedereen is erg tevreden over deze prima eerste manche waar hij als 16e over de finish komt.

2e Manche:
Toch gaat Max weer aan de dezelfde kant staan. De start is nu beter en mooi midden in het veld begint hij aan de tweede manche. De snelheid zit er gelijk goed in. Max springt alsof het een lieve lust is. Geen tafel is te lang voor hem en waar sommige MX1 mannen moeite hadden om een tafel te springen kwam Max er prachtig over heen. Al direct komt hij op een 20e plaats door en het is duidelijk dat hij nog niet klaar is. Toch kost het inhalen tijd en moet hij iedere keer veel risico nemen door sporen te pakken die eigenlijk langzamer zijn. Hierdoor kunnen de mannen op een plaats of vijf voor hem verder weg rijden. Maar Max worstelt zich er doorheen. Nadat hij op de 15e plaats was aangekomen, heeft hij veel ruimte en waar andere rijders het tempo duidelijk laten zakken blijft Max hetzelfde snelle tempo van het begin aanhouden. Onvermoeibaar rijdt hij het grote gat dicht naar de 14e man. Maar deze schrikt dat hij Max aan zijn wiel krijgt terwijl hij net lekker rustig aan het rond rijden was. Hierdoor geeft deze ook weer gas bij en er ontstaat een mooie strijd die over een aantal ronden duurt. Hoewel ze samen hard naar voren rijden en aansluiting krijgen op de rijders net buiten de top 10, lukt het Max niet om er voorbij te komen en moest hij zo genoegen nemen met een prachtige 15e plaats.

Totaal van de dag: Doordat alleen de eerste 20 rijders per manche punten krijgen krijgt Max 5 + 6 punten waardoor hij op een 16 plaats van de dag uitkomt. De sterke Buitenhuis Yamaha met de perfecte vering van Wim Kroon heeft absoluut zijn werk gedaan en liet zien bij de top motoren te horen vandaag. Ook de steun van de familie Buitenhuis die speciaal voor Max naar Harfsen waren gekomen, heeft er voor gezorgd dat het Max en zijn materiaal aan niks ontbrak. Bedankt!!!

Het mooie is dat hij zelfs in de totaalstand van het ONK over 4 wedstrijden op een 30e plaats uit komt. (En dat van de 60 rijders die punten hebben gescoord…).

Wat een prachtig debuut in het ONK van Max. Dit was de laatste officiele wedstrijd van dit jaar vanuit de KNMV. Op naar volgend seizoen! Eerst maar eens weekje naar Portugal van een verdiende vakantie genieten.

One Comment

  1. dat belooft wat!!!!!!!!!!

    1

Geef een reactie