Mooi resultaat voor Max Engelen tijdens internationale 85cc wedstrijd

Tijdens de European Motocross of Nations in Markelo heeft Max laten zien veel zin te hebben in een seizoen op grote wielen.

Voor de eerste keer mocht de nieuwe Nederlands Kampioen 85cc kleine wielen aan een internationale wedstrijd op zijn 85cc grote wielen meedoen. Veel toppers uit heel Europa hadden zich gemeld om de hoofdprijs van maar liefst 1000 euro op te halen. Zo was de nieuwe Europees Kampioen en de Kampioen van de ADAC (Duitsland) aanwezig. Het zou voor Max een hele opgave zijn om hier een beetje mee te komen. We waren dan ook erg benieuwd. Dat het zo hard geregend had de laatste dagen was niet bepaald handig want de baan was hierdoor wel erg zwaar geworden. Max was bij de KNMV gewend om wedstrijden van 12 minuten en 2 ronden te rijden. Nu moest hij plotseling 20 minuten en 2 ronden aan de bak.

Tijdtraining:
Max zette goed de vaart erin tijdens het vrije deel van de training. Net voor de tijdtraining begon was Max  over start-finish gekomen. Dus een rondje extra. Maar het werd een lang rondje want hij was ergens afgestapt… Dus flink aan de bak om nog een tijd neer te zetten. Gelukkig reed hij elke ronde sneller en zette hij op het laatst een 16e tijd op de klok. Zeker niet slecht en hierdoor nog een prima plek aan het starthek.

1e Manche:
Met een gezonde spanning stond Max aan het hek. We waren erg benieuwd hoe hij uit de blubber te voorschijn zou komen. Max was goed weg over het hek, maar zeker niet als eerste. Maar wat doet hij nu??? Max geeft zijn Buitenhuis Yamaha flink op zijn donder en die laat zien dat de Yamaha de sterkste van het hele internationale veld is. Hij trekt er gewoon tussen uit en pakt KOPSTART!

MarkeloEKoN3okt2010starth

Niet te geloven in dit mega sterke deelnemersveld. Maar nu krijgt hij het hele geweld in zijn nek. Maar na 1 ronde ligt Max prima 3e! De vaart zit er flink in en hij kan prima mee. Dan wordt hij ingehaald door het neefje van Stefan Everts en Max wil dit niet zo maar laten gebeuren en zet terug de aanval in. Hierdoor schiet hij onderuit en komt in de dikke blubber terecht. Het hele veld komt voorbij voordat hij zijn motor kan optillen. Tot overmaat van ramp blijkt ook nog zijn koppelingshendel te zijn afgebroken. Met veel moeite krijgt hij de motor weer op gang en begint als allerlaatste aan de tweede ronde. Max moet even flink wennen aan het rijden zonder koppelingshendel en is erg bang dat hij de motor doodremt. Hierdoor ligt het tempo flink lager. Na twee ronden begint hij wat relaxter te rijden en weer wat meer snelheid te maken. Nu begint ook het inhalen en rijdt zo toch nog aardig naar voren. Ondanks alle tegenslag komt hij zo toch nog op een 22e plaats over de finish.

2e Manche:
Max was nu van plan om de start te herhalen van de eerste manche en vervolgens te blijven zitten… Helaas lukte het plannetje niet. Max gaf te veel gas bij het vallen van het hek waardoor het achterwiel zich eerst ingroef alvorens in beweging te komen. Ook nu weer maakte zijn Buitenhuis Yamaha 85 flink vaart en kon zo toch nog mooi midden in het veld aan de wedstrijd beginnen. In de eerste ronde klom hij al op naar een 15e plaats, maar ook nu ging het in de tweede ronde weer fout. Bij het inhalen van een andere deelnemer werd hij klemgereden en kwam hij helaas weer ten val. Dit koste weer heel wat plaatsen. Nu weer aan het werk en ook nu weer moest hij weer in zijn ritme komen waardoor het even duurde allemaal.  Maar toen hij weer eenmaal het ritme te pakken had wist hij weer flink wat concurrenten in te halen. Max was wel nog in verwarring doordat hier met de “blauwe vlag” werd gewerkt. Hij wist wat dat betekende en toen de leider in aantocht was kreeg hij inderdaad de blauwe vlag en ging hij keurig aan de kant rijden. Dit werd handig door zijn mede concurrent aangegrepen om Max in te halen samen met de leider in de wedstrijd. Max baalde hier behoorlijk van, maar kon het niet meer terugdraaien. De pijp was inmiddels flink leeg en op zijn laatste energie kwam hij volledig uitgeput over de finish op een prachtige 17e plaats. Hierdoor was hij verreweg de beste “Rookie” (nieuweling in deze klasse).

Totaal van de dag: 18e! Waardoor we mooi ons inschrijfgeld van 75 euro weer mee naar huis mochten nemen. (Eerste 20). Een hele ervaring, of beter gezegd een hele berg aan ervaringen rijker, gingen we weer huiswaarts.

Volgende week staat Max zijn laatste wedstrijd op de 85cc kleine wielen bij de KNMV op het programma in Alphen.

No Comments

Geef een reactie