Max Engelen Nederlands Kampioen 85cc kl.w. KNMV 2010

(Bericht bijgewerkt). Max Engelen heeft vandaag in Valkenswaard zijn eerste nationale titel bij de KNMV behaald. Hij verzamelde genoeg punten voor het Nederlands Kampioenschap om niet meer te kunnen worden ingehaald in de volgende wedstrijd.

Alleen dankzij de steun van alle sponsors, Grizzly Racing (voor het ultieme tuningswerk) maar vooral dankzij Buitenhuis Racing (op en top motor preparatie) is het gelukt om het kampioenschap binnen te halen!

SPANDOEK-MAX-ENGELEN (Small)

Na een seizoen waar de eerste vier rijders erg aan elkaar gewaagd waren, was Max na 31 manches 39 punten uitgelopen op de tweede man. Om in Valkenswaard de titel al binnen te halen mocht Max maar 6 punten toegeven.

De zenuwen gierden de hele week al door zijn kleine lijf.  Hij wist wel dat hij altijd in de laatste wedstrijd in Alphen op 10 oktober de titel nog kon pakken. Toch wou hij graag zo snel mogelijk zekerheid hebben en niet nog eens drie weken moeten wachten. Maar 6 punten is heel weinig… Zeker op een baan waar Max niet op zijn best is. Max houdt meer van het zware werk met veel bochten en springen. Lange rechte stukken liggen hem niet zo. De hele week had het hard geregend, maar toen we zondagochtend de baan bekeken bleek deze het water heel goed verwerkt te hebben met hier en daar een nat stuk, maar verder heel goed te rijden.

Tijdtraining:

Max mocht natuurlijk weer lekker als eerste oprijden en zette gelijk goed de vaart erin. Het leek wel of direct het onderste uit de kan werd gehaald en dat vergeten werd dat de baan normaal gesproken ook even verkend moest worden. De zenuwen moesten er blijkbaar vanaf gereden worden en het zag er dan ook allemaal erg netjes uit. Hij kreeg wel direct zijn concurrent Harrie aan zijn achterwiel en samen namen ze een flinke voorsprong op de rest. Dit had tot gevolg dat toen de echte tijdtraining in ging Max al weer in de achterblijvers terecht kwam. Hierdoor werd hij toch opgehouden waardoor hij niet direct een snelle tijd kon neerzetten. Harrie had net iets meer mazzel met de achterblijvers en kon zo een snellere tijd neerzetten. Max werd hierdoor gelijk met zijn neus op de feiten gedrukt, want Harrie mocht niet twee manches voor Max eindigen. Max kreeg wel iets meer vertrouwen toen Harrie in de laatste ronde op de finish nog even ten val kwam. Dit veranderde weliswaar niet zijn tijd maar gaf wel aan dat Harrie tot het uiterste ging. Max moest genoegen nemen met de 2e tijd.

1e Manche:

Vol zenuwen naar het starthek. Toen het hek viel was Max net iets te laat weg. Normaal geen probleem omdat de sterke Buitenhuis Yamaha zo op het startveld de rest voorbij rijdt. Nu werd Max echter ingesloten door twee andere rijders en kwam met zijn voorwiel tegen hun achterwiel aan. De ramp leek compleet. Max ging hard over de kop op het startveld en zijn motor lag een paar meter verder. Alle andere rijders waren weg en Max stond verdwaasd op en rende weer naar zijn motor. Hoewel veel mensen op hem kwamen afgerend om te helpen tilde hij zelf zijn motor op die wonder boven wonder ook nog heel was en kon hij van start gaan. De koplopers hadden inmiddels een halve ronde voorsprong. Harrie reed op kop maar maakte een foutje waardoor deze een aantal plaatsen terugviel. Maar de voorsprong van Harrie was evengoed nog heel groot. In de eerste ronde wist Max al weer een aantal rijders in te halen. Hij was ontketend en zette vol het gas erop. Ronde voor ronde reed hij verder naar voren en wist zo zelfs weer de top 10 binnen te rijden. Nu werd het moeilijker omdat deze mannen ook harder reden en terecht vochten voor hun plek. Harrie was inmiddels op de tweede plaats aangekomen en vormde een serieuze bedreiging voor Sven die op kop reed. Als Harrie zou winnen zou Max vrijwel kansloos zijn om vandaag nog de titel mee naar huis te nemen. In de laatste ronde waarin Max al op de 6e plaats (!) was aangekomen, werd plotseling duidelijk dat er iets met de twee kopmannen was gebeurd. Harrie was blijkbaar weer tot het uiterste gegaan en was tegen Sven aangereden. Hierdoor waren beide rijders ten val gekomen, maar alleen Sven kon zijn weg vervolgen. Harrie bleef liggen en Max kon er voorbij en schoof door naar een 5e plaats. Harrie finishte niet, maar dit was voor titelstrijd niet zo heel erg want hij had nog een heel goed schrapresultaat dat hij nog kon inzetten, waardoor Max slechts 1 punt verder uitliep op Harrie. Maar dit had tot gevolg dat Max nu 7 punten mocht verspelen in de tweede manche en dus zou een tweede plaats achter Harrie nog steeds voldoende zijn voor de titel. Een derde plaats maakt een verschil van 9 punten en zou dus niet goed genoeg zijn om de titel in Valkenswaard al mee naar huis te nemen.

2e Manche:

Net toen we de motor van de bok pakten om naar de start te lopen van de 2e manche zagen we dat er allemaal koelwater uit de motor was gelopen. Kort onderzoek leerde dat de radiateur door de val tijdens de start van de eerste manche een klein scheurtje had opgelopen waardoor er een heel klein gaatje inzat. Nou en op deze baan had je echt wel een goede koeling nodig. Dus werd er door Peter Buitenhuis een supersnelle actie opgezet om nog even de radiateur van de reserve motor af te halen en op de wedstrijdmotor te zetten. Door hulp van iedereen die bij de camper aanwezig was kon dit klusje in een paar minuten worden geklaard. Top, Peter!!!

Max was hierdoor wel aardig van slag, dus we vreesden het ergste voor de start van deze manche. Maar niets was minder waar! Max was heel goed weg. Alleen concurrent Harrie ook… Met zijn tweeën als eerste door de bocht. In een alles of niets actie zette Harrie hem ervoor en Max koos eieren voor zijn geld en ging van het gas. Anders was het zeker al weer direct klaar geweest… Hierdoor kon Carsten (de snelle vierde man in het klassement) er nog voorbij komen en kon Max als derde echt aan de manche beginnen. Aan zijn wiel had hij Sven die het ook erg naar zijn zin had op Valkenswaard. Lastig. Hij moest inhalen en tegelijkertijd uitkijken dat hij niet zelf werd ingehaald. Elk foutje zou worden afgestraft. Intussen kon Harrie een aardige voorsprong opbouwen. Max loerde op elke kans maar was zich bewust dat Sven dat ook bij hem deed. Na een paar ronden vol spanning kon Max er eindelijk voorbij. Als het zo bleef zou hij vandaag de titel mee naar huis kunnen nemen! Maar dit besefte hij blijkbaar ook waardoor hij niet meer lekker reed. En ja hoor, nu kwam Sven hem voorbij. Pak de champagne maar weer in… Maar toen veranderde het rijden van Max plotseling. Max reed plotseling weer als vanouds en wist Sven na een halve ronde heel slim weer terug te pakken. Met nog twee ronden te gaan, zette Max goed het gas erop. Zo veel zelfs dat hij ook bijna Harrie nog wist in te halen! Op slechts 2 seconden van Harrie kwam Max juichend als 2e over de finish!!! YES. MAX IS NEDERLANDS KAMPIOEN! Iedereen stond klaar met de champagne en een groot spandoek. Toch was het nog even vreemd toen Kees de omroeper door de speakers riep dat er nog 4 manches hierna verreden moesten worden door de 85 kl.w. . Gelukkig hadden we dit heel goed gecheckt voor het weekend, maar toch was het even verwarrend. Daarna barstte de feestvreugde los en kon Max de vele felicitaties met confetti in ontvangst nemen.

Totaal van de dag: 3e.

Max kende een heel sterk seizoen dat zich kenmerkte door heel constant in de top 3 te rijden. Heel zelden een slechtere notering met een 8e plaats in Lierop als slechtste. Maar daarnaast ook 12 manche overwinningen! Wat meer als een derde is van alle verreden manches. Geen enkele keer liet de techniek hem tijdens een manche in de steek. Dit is vooral te danken aan de uitstekende technische begeleiding van Herman en Peter Buitenhuis die niks aan het toeval overlieten met de sterke Buitenhuis Yamaha 85.

Max zal nu zo snel mogelijk over stappen naar de 85cc grote wielen om zich zo voor te bereiden op volgend seizoen.  Op 3 oktober zal Max al op de grote wielen in actie komen tijdens de European Motocross of Nations in Markelo, waar ook veel internationale toprijders bij aanwezig zullen zijn. Tijdens de laatste KNMV wedstrijd van dit seizoen in Alphen op 10 oktober zal Max voor het laatst in actie komen op de kleine wielen om daar het seizoen 2010 af te sluiten.

Naast Buitenhuis Racing uit Amersfoort wil Max ook graag zijn hoofdsponsoren, Hartog Transport uit Baarn en Modiform uit Leusden bedanken voor hun steun, zonder uiteraard alle andere sponsoren en hulp van vrienden te vergeten.

14 Comments

 1. Super Max

  Gefeliciteerd en wat een super afsluiting van een top seizoen.

  Have fun with the party time

  Hele team gefeliciteerd natuurlijk.

  Hans en Trudy

  1
 2. Gefeliciteerd Max!!

  Je hebt er hard voor gewerkt.

  Groetjes,

  Carin, Henk en Niels # 57

  2
 3. Max en hele familie en f.a.buitenhuis van harte gefeliciteerd met deze TOP PRESTATIE SUPERrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

  3
 4. Gefeliciteer Max,

  Je bent de enige echte Nederlands Kampioen 85cc kleine wielen 2010!

  Groetjes Mitchell Lammers

  4
 5. Helemaal super!! gefeliciteerd man!!

  5
 6. Max en het hele team,

  Van harte gefeliciteerd!
  Het is verdiend!

  namens heel HvH MX Racing Team

  6
 7. Gefeliciteerd Max!!

  Wat een klein mannetje toch grote dingen kan doen!!
  Super Max.

  7
 8. Gefeliciteerd Max!

  Mooi seizoen zo! Helemaal super!

  trots op je man!!!!!!

  8
 9. SUPER MAX (ouwe player) Gefeliciteerd met het behalen van het kampionschap!!!

  gr hansie 34

  9
 10. He,Max super gedaan man!
  Je hebt het verdiend gefeliciteerd
  gr Arjan #38 Sam #38 en jan#169

  10
 11. Hoi Max, van Harte Gefeliciteerd met je behaalde titel: Nederlands Kampioen 85cc kl.w. 2010. Goed gedaan! Groetjes, de Kroontjes uit Hattemerbroek.

  11
 12. Ha die Max
  Gefeliciteerd met de behaalde kampioenschap’.
  super superrrrrrrrrrrrrrrrrrr
  gr. opa jan oma nel xxxxxxxxxxx

  12
 13. Hé Max,

  Geweldig man hartstikke gefeliciteerd met je kampioenschap, dat moet een fantastisch gevoel zijn.

  groetjes,

  Rick, Dana, Debbie en Michel

  13
 14. eey max

  Gefeliciteerd man

  gr Berry #85

  14

Geef een reactie