Tom Engelen naar de 2e plaats in het NK KNMV MX2 Jeugd!

Tom stond gedeeld 3e, maar door in Markelo ook weer een constant top 5 resultaat neer te zetten klimt hij naar de 2e plaats.Markelo behoort zeker niet tot de favoriete banen van Tom. Lees maar de verslagen van Tom van de afgelopen jaren… Maar nadat hij gisteren in Lelystad weer lekker had gereden, had hij er toch best wel zin in. Het had ’s nachts een beetje geregend en de baan lag er hartstikke mooi bij. Zeker om te kijken is het een prachtige baan. Toch zijn de rijders er meestal iets minder enthousiast over.

Tijdtraining:

Tom mocht in de eerste groep als tweede oprijden en hij had de smaak gelijk goed te pakken. Het leek alsof hij ontzettend hard, maar toch relaxed, rond ging. De goed geprepareerde Buitenhuis Yamaha liep duidelijk weer super. Maar toen de echte tijdtraining begon werd hij flink opgehouden door rijders die waren gevallen. Hierdoor kon hij keer op keer geen echt snelle tijd neer zetten. Uiteindelijk moest hij genoegen nemen met een 6e plaats, maar het verschil met snelste was niet noemenswaardig. Dus hierdoor had Tom toch veel vertrouwen voor de wedstrijd.

Tom op snelheid

Tom op snelheid

1e Manche:

Er was vlak voordat de 65 hoog moest rijden al een flinke plens water naar beneden gekomen, maar daarna was de zon weer gaan schijnen en was de baan al weer aardig op aan het drogen. Op het moment dat we naar de fuik gingen voor de eerste manche kwam het opnieuw met bakken uit de lucht. De hemel werd flink open getrokken maar de baan kan veel hebben. Tom had een prima plek aan het hek en liet zich niet van de wijs brengen door de regen. Het starthek viel en Tom was heel goed weg. Het leek wel kopstart te gaan worden! De sterke Buitenhuis Yamaha trok er zo tussenuit. Maar toen besloot een rijder dat het in de bocht nog harder kon en haalde Tom buitenom in. Maar dat kon helemaal niet en dat bleek snel want hij ging vlak voor Tom onderuit. Echter Tom moest flink in de rem en stond even stil, maar kon snel zijn weg weer vervolgen. Helaas moest hij nu midden in het deelnemersveld aan de race beginnen. Met grote stappen reed hij naar voren en dat op deze baan waar het lastig inhalen was en waar iedereen helemaal onder de bagger zat. Het regende nog steeds flink en de baan was veranderd in een modderbad. Na 1 ronde reed hij al weer op de 14e plaats! Nu werd het steeds lastiger om in te halen en zeker om nog verder naar voren te rijden. Vooraan reed men hard door en liep men steeds verder weg bij de rest. Tom kwam op de 11e plaats aan achter Toby die niet van plan was zich in te laten halen. Helaas reed hij veel langzamer dan de rijders voor hem, waardoor de achterstand van Tom ook hard opliep. Toby verdedigde zijn plek stevig en Tom moest keer op keer grote risico’s nemen. Eindelijk na twee ronden kon Tom er voorbij. Nu keek hij tegen een grote achterstand aan en moest dit nog maar goed zien te maken. Tom kwam goed op snelheid en reed de grote achterstand snel dicht! Hij pakte snel nog een plaats en kwam daar zijn teammaatje Bastiaan tegen die een hele lekkere start had gehad. Ook deze verdedigde zijn plek weer goed en Tom wilde geen grote risico’s nemen om samen ten val te komen. Bastiaan reed netjes en met grote moeite kon Tom er voorbij. Weer was de achterstand naar de volgende man groot. Maar ook dit reed hij weer snel dicht en kon weer druk zetten op de volgende rijder. Inmiddels ging het gevecht al om de 6e plaats. Deze werd snel ingehaald en ja hoor op naar nummer 5. Laatste ronde… Ja hoor ook de nummer 5 kwam in zicht. Tom zette nog even lekker aan en wist ook deze rijder nog in te halen. Super gereden in zware omstandigheden. Heel netjes. We waren dan ook erg tevreden met deze 5e plek. Dit beloofde nog wat voor de 2e manche… Tom had er veel zin in want hij voelde zich ook goed.

2e Manche:

Helaas besloot de KNMV dat het te nat was geworden en werd de dag beëindigd zonder de 2e manche te rijden. Balen voor Tom die erg veel zin had in de tweede manche. Het was nog begrijpelijk dat de 65jes niet meer zouden rijden, maar de baan was nog prima voor de 85 hoog en MX2. Dit gaf juist de kans de echte mannen zich te laten onderscheiden van de watjes…

Door het constante goede rijden van Tom is hij inmiddels weer opgeklommen naar de 2e plaats in het Nederlands Kampioenschap MX2 Jeugd. Op naar de volgende wedstrijd in Marum aanstaande zondag.

No Comments

Geef een reactie