Tom Engelen pakt weer leiding in het NK MX2 Jeugd!!!

Er had nog veel meer in gezeten in Joure vandaag, maar toch een aardig resultaat voor Tom Engelen.De 4e wedstrijd voor het KNMV Nederlands Kampioenschap vond plaats in Joure. Niet een baan waar Tom vaak was geweest. Hij had er drie jaar geleden 1 keer gereden met de 85cc. Maar toen was alles anders. Nu ging het om de eerste plaats in de stand voor het NK. Tom wist dus dat hij flink aan de bak moest. Joure lag er super bij. Prachtige baan met veel kort draai en springwerk. Dus Tom dacht hier wel goed uit de voeten te kunnen.

Tijdtraining:

Tijdens het vrije gedeelte van de tijdtraining reed Tom relaxed maar met veel snelheid rond. Dit zag er goed uit! Maar toen de tijdtraining in ging viel er een rijder voor hem waardoor hij de eerste ronde geen goede tijd kon zetten. Vervolgens kwam hij al in de achterblijvers terecht. Hij was zijn ritme helemaal kwijt en kon slechts een teleurstellende zevende tijd noteren. Gelukkig bleek dat de afstand tot de snelste net 1,5 seconde was. Dus een heel klein verschil dat in een wedstrijd weinig betekent. Hierdoor kreeg Tom wel vertrouwen in de wedstrijd.

1e Manche:

Tsja weer even wennen zo opstellen op de 14e plek. Maar voor Joure geen probleem want een mooi lang startveld met een goed verdeeld starthek. Er kon dus nog van alles gebeuren. Tom was goed weg toen het hek viel, maar een rijder naast hem begon erg te slingeren en moest van het gas af. Hierdoor werd hij ingesloten en pas als 16e kwam hij de eerste ronde door. Jammer want vooraan kon men al lekker wegrijden terwijl Tom op deze baan alles op alles moest zetten om in te halen. Dat was echt niet makkelijk op deze toch wel erg smalle baan. Toch reed Tom hard naar voren en na 4 ronden lag Tom al op de 5e plaats. Tom moest toen echt even op adem komen. Pas na 2 ronden wist hij door te rijden naar de 3e plaats. Toen leek het alsof Tom echt op was. De nummer 1 en 2 reden verder bij hem weg. Met nog 3 ronden te gaan, kreeg hij weer energie en reed hard terug naar voren. De afstand naar de kopmannen werd snel kleiner. In de laatste ronde komt hij zelfs nog aan het achterwiel van de nummer 2 maar die schrikt wakker en geeft ook nog alles waardoor Tom net niet de 2e plaats pakt. Toch nog heel mooi 3e.

2e Manche:

Tom wist nu dat er meer in zat en hij zocht een mooie plaats aan het hek. Superreactie toen het hek viel en net geen kopstart. Specialist Bobby Zundorf wist net voor Tom de eerste bocht in te draaien, maar al in de 2e bocht wist Tom met zijn beresterke Buitenhuis Yamaha, Bobby voorbij te rijden en direct flink afstand te nemen. Tom reed mooi aan de leiding. Het enorme enthousiasme dat zich van de supporters meester maakte werd echter al snel getemperd want Tom kwam niet meer door. Het bleek dat Tom langs een schans was gesprongen waarbij hij van de motor werd geslingerd en zelf in een sloot belandde. Door en door nat waarbij zelfs zijn helm onder water verdween. De bril zat vol met water en kon niet meer gebruikt worden. Nadat bijna het hele veld voorbij was werd de motor weer gestart en stapte Tom drijfnat op. Toen hij voorbij de pits kwam gooide hij de bril weg en moest het vanaf nu zonder bril doen. Niet echt lekker als je inhaalrace wil gaan beginnen. Toch moest het wel want Tom was niet bepaald tevreden met zijn 34e plaats. Tom twijfelde niet en zette goed het gas erop. Hoewel zijn ogen helemaal werden volgespoten met zand kreeg hij het voor elkaar om een prachtige inhaalrace te rijden en toch nog terug te rijden naar de top 10. Als 8e kwam hij nog over de finish! Tom liet zien uit het goede hout gesneden te zijn. Menig andere rijder had allang opgegeven.

Tom werd toch nog 4e totaal van de dag! Maar belangrijker was dat door zijn redelijk constante uitslagen hij nu de leiding weer overpakt in het Nederlands Kampioenschap. Wel is de concurrentie achter hem heel dichtbij en zal hij de komende wedstrijden weer goede resultaten moeten laten zien om deze positie te behouden. De volgende wedstrijd voor de KNMV is op 30 april in Lierop. Supporters welkom!!!

No Comments

Geef een reactie