Tom Engelen blij met 3e plaats KNMV bij SALZ

Spanning was er veel te veel bij Tom waardoor het geen winst was, maar een 3e plaats was toch nog erg mooi!

Als je de afgelopen weken zo’n goede resultaten hebt neergezet, geeft een thuiswedstrijd wel heel veel extra druk. Het moest dan maar allemaal ook gebeuren…

Tijdtraining:

Tom mocht in de tweede groep als eerste starten. Dit geeft natuurlijk wel een goed gevoel. Tom reed vol vertrouwen rond en het was goed te zien dat hij lekker te keer ging. Helaas was hij net te snel voor de man die het bordje van de tijdtraining ging neerzetten. Precies nadat hij over start/finish kwam werd het bordje neergezet. Dit was jammer want het was een supersnelle ronde zonder dat hij nog tussen de achterblijvers terecht kwam. Maar gelukkig kon hij in de echte tijdtraining ook een prima tijd neerzetten. Tussen alle langzamere deelnemers door slalommend zette hij toch de eerste tijd neer op zijn snelle Buitenhuis Yamaha. Het mooie was dat op de tweede plaats ook een Buitenhuis Yamaha kwam bestuurd door Tyrone van Ee, met nog geen 8 honderdste van een seconde achterstand op Tom.

Tom Engelen Buitenhuis Racing

Manche 1:

De zenuwen waren overduidelijk aanwezig bij Tom. Wat een spanning. Max had net de eerste manche gewonnen en Tom voelde de druk alleen maar toenemen. Stijf van de spanning ging hij van start. Geen slechte start. Ongeveer als 10e door de eerste bocht. Maar al bij het ingaan van de 2e ronde had hij zich al opgewerkt naar de 4e plaats. Maar de 5e man zette Tom flink onder druk, waardoor Tom niet naar voren kon rijden en constant moest opletten dat hij zelf niet voorbij werd gereden. Door die druk en doordat hij zag dat hij niet verder naar voren kon rijden,  kwam de spanning weer flink terug. In een bocht ging hij dan ook onderuit. Hoewel hij er weer redelijk snel opzat moest hij een flink aantal rijders voorlaten. Deze moesten eerst weer worden ingehaald. Dat lukte nog wel maar hij kon zijn ritme niet meer vinden. Door de spanning waren zijn armen verzuurd en moest hij het rustig aan doen. Hierdoor zat er niet meer in dan een 5e plaats.

Manche 2:

Tom was erg teleurgesteld over de eerste manche. Hij had zijn eigen hoge verwachtingen totaal niet waar kunnen maken en dit moest goed gemaakt worden in de tweede manche.

Echter een paar seconden na het vallen van het starthek gaat het al direct fout. Nog op het rechte stuk wordt er door een aantal deelnemers erg onbesuisd gestart waardoor alles moest uitwijken. Tom kwam hierdoor in aanraking met de rijder naast hem die ook moest uitwijken. Tom vloog door de lucht en bleef op het startveld liggen. De twee motoren leken wel in elkaar gevlochten. Tom stond gelukkig snel op en begon aan zijn motor te trekken maar kon hem niet loskrijgen. Dankzij de hulp van een paar trouwe Buitenhuis supporters konden de motoren uit elkaar worden getrokken en konden de motoren weer gestart worden. De snelle Buitenhuis Yamaha was echter flink geschrokken van dit akkefietje en weigerde om snel aan te slaan. Tom gaf niet op en kreeg hem aan de praat. Het hele veld was al lang vertrokken en de kopmannen kwamen er al weer bijna aan. Nou dat zou wel niks meer worden. Hoe moest je nou van de 40e plaats nog iets gaan maken??? Tom reed echter een tempo dat alleen de kopman reed. Hierdoor leek hij wel door het veld heen te snijden. Na 2 ronden lag hij al op de 24e plaats en nu moest hij het plekje voor plekje voorzichtig aan doen omdat iedereen bereid was om voor zijn plek te vechten. Maar Tom zette zijn opmars door en reed naar 18 en naar 14 en zo op naar de top 10. Hij reed hard naar zijn teammaatje Bastiaan toe en ging er gemakkelijk voorbij, waarna Bastiaan ook kon aanhaken en samen reden ze een paar ronden keihard verder. Ondanks de enorme inspanning aan het begin van de manche had Tom nog genoeg lucht over en zette nog een extra aan. Tom reed de top 10 binnen en helaas moest Bastiaan afhaken. In de laatste ronden reed hij nog naar de man op de 7e plaats maar hij kwam net een meter te kort om ook deze nog in te halen. Maar het was ongelofelijk dat hij nog op plaats 8 terecht was gekomen. En super gereden!

Tom Engelen Buitenhuis Racing

Totaal van de dag: 5 + 8 = ….. 3! Ja echt ongelofelijk. Maar veel rijders die de eerste manche alles hadden gegeven om vooraan te rijden konden dit de tweede manche niet meer voor elkaar krijgen, waardoor er weer heel andere rijders vooraan reden in de tweede manche. Tom had met 5 en 8 dus nog heel regelmatig gereden. Toch heb ik dit nog niet eerder gezien.

In de stand voor het Nederlands Kampioenschap blijft Tom nog op de tweede plaats staan (Nog steeds 1e op basis van bruto totaal punten).

Dus met een 3e plaats was Tom toch nog heel tevreden. Vooral omdat hij de 2e manche ook zelf lekker had gereden. Dit geeft weer hoop voor volgende week zondag in Westerbork. Maar eerst gaan we zaterdag nog naar Well voor de MON wedstrijd.

One Comment

  1. Hallo Tom

    Wat supper gereden zeg ,wat een kanjer ben je.
    Voor ons ben je de beste hoor tom.
    Heel veel groetjes van ons xxxxxxxxx

    1

Geef een reactie