Altijd de ideale afstelling met de 2010 Yamaha YZ450F

Voor velen is het afscheid van de “ouwe trouwe” carburateur nog best moeilijk. Je weet immers behoorlijk hoe een carburateur werkt en kunt hem zelf repareren. Een brandstofinjectiesysteem is veel complexer en zonder beschikking over de juiste apparatuur kun je helemaal niets.

Vorig jaar al kwam Honda als eerste met brandstofinjectie op zijn 450 CRF. Altijd een moedige stap om als eerste met iets radicaal nieuws te komen natuurlijk. Er bleken nog best wat kleine problemen te zijn. Er mocht bijvoorbeeld geen enkel vuiltje in de tank komen of de hogedruk brandstofpomp kon spontaan komen te overlijden. Buitenhuis kocht voor zijn Honda-klanten meteen de speciale Honda PGM-FI stekker om aanpassingen te kunnen doen in het motormanagement. Om de stekkers aan te sluiten moest de benzinetank los en er moest een aparte laptop en 12 volt accu worden aangesloten wat veel gedoe gaf, als alles al werkte.

Aan een goed werkend brandstofinjectiesysteem zitten vele voordelen waardoor je nooit meer terug zal verlangen naar de carburateur. Zoals bijvoorbeeld: het onmogelijk kunnen “verzuipen” van je motor bij een “hete” start, het automatisch aanpassen van de brandstofinspuiting bij variërende buitentemperaturen en luchtdrukken, en nooit meer voor zoiets simpels als het veranderen van een sproeier je complete carburateur en halve motor hoeven demonteren.

Het blijkt maar weer dat Yamaha goed heeft gekeken bij zijn concullegas. De nieuwe YZ450F komt ook met brandstof-injectie, alleen is het systeem duidelijk anders dan dat van de concurrentie. Ook denkt Yamaha dat het voor iedereen mogelijk moet kunnen zijn om zelf aanpassingen te kunnen doen aan de inspuiting en de onsteking. En daarom wordt al tegelijk met de introductie van 2010 YZ450F ook de GYTR Power Tuner op de markt gebracht.

Yamaha GYTR Power Tuner is straks te bestellen bij Buitenhuis Racing

Yamaha GYTR Power Tuner is straks te bestellen bij Buitenhuis Racing

Een erg groot voordeel is dat dit apparaat bij Yamaha gewoon kan worden aangesloten zonder dat er ook maar iets gedemonteerd hoeft te worden. Ook is er geen extra laptop of losse 12V accu nodig maar werkt het apparaat met twee standaard AA-batterijen. Met dit apparaat kun je de vooronsteking per krukgraad verstellen. De brandstofinspuithoeveelheid is per toerengebied van 21% armer tot 21% rijker te stellen. Je kunt 9 verschillende instellingen (mappings) opslaan, bijvoorbeeld voor 9 verschillende banen je favoriete afstelling. Ook kun je het stationair toerental afstellen en zijn alle sensoren en het aantal draaiuren uit te lezen via dit apparaatje wat je zo overal naartoe kunt meenemen.

We moeten nog zien hoe dit in de praktijk allemaal gaat werken. Maar de mannen van Dirtrider Magazine hebben dit al gedaan en zijn er erg tevreden over:

Het apparaat moet bij Yamaha in Amerika 280 dollar gaan kosten. Dus ik gok hier tussen de 200 en 300 Euro..

One Comment

  1. mooi aparaat heb je dat ook voor me husaberg

    1

Geef een reactie