Yamaha YZ250F 2010 sterk verbeterd tov 2009

Als ieder jaar weer een nieuw model crosser uitkomt denk ik van dit is het toppunt. Nu moet ieder onderdeel toch wel zover verbeterd zijn dat het helemaal perfect is. Tot nu toe heb ik (gelukkig) altijd nog ongelijk gehad..

Doordat er toch nog steeds weer nieuwe materialen worden ontdekt of verbeterd, productieprocessen toch weer beter kunnen en er zelfs totaal nieuwe technieken of andere inzichten worden gebruikt door de technisch ingenieurs achter de ontwikkeling van in dit geval de 2010 YZ250F Yamaha blijkt het toch weer aantrekkelijk je huidige motor in te ruilen voor het nieuwste model. Laten we eens in detail bekijken wat er dit jaar toch weer allemaal is aangepast.

Sommigen waren erg benieuwd naar het verdwijnen van de carburateur en het verschijnen van de elektronische brandstofinjectie op de Yamaha kwartliter viertakt crosser, maar de meesten hoopten toch nog wel dat de oude en vertrouwde carburateur op het 2010 model zou blijven zitten. Yamaha heeft een hoop aan de YZ250F verbeterd maar er is voor gekozen de elektronische injectie nog niet in 2010 in te voeren.

Luchtinlaatkanaal en Luchtfilterbox
De vorm en lengte van het inlaatkanaal voor de carburateur zijn erg belangrijk voor het vermogens en koppelverloop van de motor. Yamaha heeft geprobeerd het luchtinlaatkanaal voor de carb zo recht mogelijk te maken. Dit zorgt voor zo min mogelijk turbulentie van de luchtstroom. Het lijkt erop dat dit al een halve stap richting de elektronische brandstofinjectie is, want daarbij is een laminaire (onverstoorde) luchtstroom richting de inspuitventielen nog veel belangrijker.

2010 YZ250F luchtfilterbox

2010 YZ250F luchtfilterbox

Carburateur
De carburateur is gewijzigd op een heel belangrijk punt namelijk de venturi. De venturi is niks anders dan het grote gat dwars door de carburateur heen. Doordat er in het gat een bepaalde vernauwing zit verhoogt daardoor de luchtsnelheid en ontstaat er een onderdruk die zorgt dat de brandstof door de sproeiers mee word gezogen de motor in. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat bij belangrijke luchtsnelheden (de toerentallen waar de motor lekker moet lopen) zo optimaal mogelijk de brandstof door de sproeiers aanzuigt en deze zo fijn mogelijk verneveld en zo gelijk mogelijk verdeeld in de cilinder terechtkomen. Ook het nokje van de acceleratiepomp is aangepast zodat er nog iets vroeger nog iets meer brandstof wordt ingespoten.

Links de 2010 carb en rechts de 2009.

Links de 2010 carb en rechts de 2009.

Ook heeft Yamaha de sproeierbezetting en gasnaald-afstelling nog verder verfijnd:

  • Hoofdsproeier ging van 178 naar 180
  • Stationairsproeier van 42 naar 45
  • Gasnaald van een NHKR-4 naar een NDJR-4
  • Luchtbrandstofschroef was 2 slagen uitgedraaid en gaat nu naar 2,25 slagen uitgedraaid.

Al deze veranderingen moeten voor een nog krachtiger oppakken van onderuit zorgen terwijl volgens Yamaha een snelle gasrespons nog steeds gewaarborgd blijft.  

Nokkenas
Het nokkenasprofiel is zo aangepast dat de ademhaling van de motor optimaal moet zijn in het lage- en middentoeren-gebied. Ook is de maximale lift van de nokken (en daarmee dus de kleppen) toegenomen van 7,6 naar 7,7mm. Dit lijkt maar een klein beetje maar moet toch een merkbaar verschil opleveren in topvermogen bij een hoog toerental denk ik persoonlijk.
Ook hebben de topjes van de klepstelen een chroom-nitridium behandeling ondergaan om harder en dus slijtvaster te worden.

Klepveerplaatjes van staal naar aluminium
2010_yamaha_yZ250F_valve_spring_retainer

De plaatjes die je in bovenstaande foto aan de onderkant ziet zijn bij het 2010 model gemaakt van aluminium ipv staal. Nu zul je denken wat leveren die paar gram lichtere plaatjes nou op. Nou best wel veel eigenlijk. Je moet je voorstellen dat deze plaatjes bij hoge toeren vele duizenden keren per minuut omhoog en omlaag worden gedrukt. De versnelling en vertraging die daarmee gepaard gaat is natuurlijk enorm. Mensen die iets van natuurkunde weten, weten dat: massa (m) x versnelling (a) = kracht (F). De versnelling zul je niet kunnen verkleinen (of je moet je toerental of kleplift willen verlagen) dus door de massa van de (snel)bewegende delen in de motor te verkleinen maak je ook de krachten die ontstaan in de motor een stuk kleiner. Hierdoor heeft Yamaha de veerkracht van de uitlaatklepveren 9% kunnen verkleinen en die van de inlaatkleppen zelfs met 12%! De minder sterke veren betekenen in dit geval minder wrijving op de nokkenassen en een soepeler draaiende motor (er hoeft een lichtere veerkracht overwonnen te worden) vooral weer merkbaar bij lagere toerentallen.

Gekrompen uitlaatkanaal
Groter is niet altijd beter moet Yamaha gedacht hebben bij het herontwerp van het uitlaatkanaal. Het kanaal is een stuk kleiner geworden wat tot gevolg heeft dat de gassnelheid veel hoger moet liggen (als hetzelfde volume gas in dezelfde tijd door dit kanaal naar buiten moet). Ook dit is weer een keuze die Yamaha heeft gemaakt voor het verbeteren van de gasreactie van de motor.

Links 2010, rechts 2009

Links 2010, rechts 2009

Lichtere koppeling
Het middenstuk van de koppelingskorf is nu ook gehard voor meer slijtvastheid. De koppelingsarm is verlengd zodat de bekrachtigingsratio is vergroot voor een 3% lichtere bediening van de koppelingshendel en ook is daardoor het gebied waarin het aangrijpingspunt van de koppeling breder geworden zodat er preciezer met de koppeling gedoseerd kan worden.
 
Versnellingsbak
De 3e, 4e en 5e versnelling zijn allemaal van een beter materiaal vervaardigd. Ook zijn de 3 en de 4 iets groter geworden (vergelijkbaar met een halve tand verschil als het het achtertandwiel was geweest). Ook zijn de schakelvorken aangepast wat moet zorgen voor een sterkere constructie en gemakkelijker aangrijpen van de versnellingen.
2010_yZ250F_gearing
 
Kleinere olietank
De hoeveelheid carterolie die nodig is is gedaald van 1300 naar 1200cc. Het olietankje vooraan is ook een stukje gekrompen. Het oliekijkglaasje is verhuis van het carter naar het ontstekingsdeksel.
Links het 2010 olietankje, rechts 2009

Links het 2010 olietankje, rechts 2009

 
Radiateurs dichter bij het zwaartepunt
De gevulde radiateurs leveren best wel wat gewicht op. Gewicht op een ongunstige plaats zo hoog en vooraan de motor. Voor 2010 zijn de radiateurs van YZ250F 15mm omlaag en 10mm dichter naar het hart van de motor verhuist. Dat zorgt natuurlijk voor verbeterde stuureigenschappen. De koelslangen hebben een nieuwe route gekregen en ook zitten de radiateurs nu niet meer op 2 punten maar op 3 punten vast aan het frame wat zorg zal dragen voor meer stevigheid.
Links 2010, rechts 2009

Links 2010, rechts 2009

 
Balhoofdhoek meer gemaakt voor snel afdraaien en een Bilateraal frame
Voor 2010 heeft Yamaha het balhoofd 12mm lager en 7 mm  dichter naar de rijder gebracht. Idee hiervan is een compactere motor te maken waarbij de rijder dichter op het voorwiel zit. Het caster nam toe van 27,2 tot 27,5mm. De trail ofterwel naloop ging van 117 naar 120mm. Het frame dat voor het allergrootste deel stuurkarakter bepaald van de motor is nu bilateraal wat inhoud dat het bestaat uit 2 delen aan de buitenkant waar tussen de tank valt. De meesten die op het 2010 model hebben gereden zijn erg positief over het stuurkarakter..
 
frame yamaha yz250f links 2010 rechts 2009

frame yamaha yz250f links 2010 rechts 2009

Cilinderkop zit met zijkanten vast aan frame
Tot nu toe hebben motorblokken altijd met de bovenkant van de cilinderkop vastgezeten in het frame. Bij de 2010 250F van Yamaha is de motor aan de bovenkant vastgezet door 2 aluminum platen aan de zijkant van de cilinderkop. De Yamaha ingenieurs zeggen dat deze nieuwe manier van bevestigen grote verschillen maakt in het gevoel van de motor tijdens het rijden.

Voorvork
De KYB voorvork is voor 2010 opnieuw afgesteld en het binnenwerk heeft een andere oppervlaktebehandeling ondergaan. Ook vindt ik de plastic vorkbeschermers van het 2010-model een heel stuk mooier dan de oude, maar echt sneller zul je daar niet van worden..

Behoorlijk aangepaste achterveer
Aan de achterpomp is een hoop gebeurd. Voor het modeljaar 2010 is de veer 30mm omlaag verhuist. Dit was nodig om ruimte te maken voor het rechte inlaatsysteem dat Yamaha graag wou hebben (ook voor brandstofinjectie in de toekomst). Bijkomend onderdeel is dat dit relatief zware onderdeel nu een lager zwaartepunt heeft gekregen wat het kantelen van de motor in bochten en in de lucht ten goede komt.

Duidelijk te zien is dat de linker 2010 achterveer een stuk lager om de demperstang is gemonteerd.

Duidelijk te zien is dat de linker 2010 achterveer een stuk lager om de demperstang is gemonteerd.

Aangepaste rijpositie
Net als in 2009 is het Pro-Taper stuur weer voor meerdere voorkeuren af te stellen. Pro-Taper heeft op speciaal verzoek de uiteinden van de sturen 5mm hoger gelegd. En ook de voetpedalen heeft Yamaha 5mm hoger op het frame staan. Het zadel heeft Yamaha voor 2010 nog weer platter gemaakt en verder naar voren laten doorlopen. Sleutelwoorden voor de nieuwe rijpositie zijn: licht, snel en kort bochtenwerk.
 
Kleinere brandstoftank
De brandstoftank is van 7 naar 6,4 liter gegaan. De brandstofkraan is op een iets gewijzigde plek gekomen. Dit alles om in het nieuwe frame te passen. Ook heeft Yamaha weer zijn uiterste best gedaan om dit alles zo dicht mogelijk bij het zwaartepunt te brengen zelfs door rekening te houden met het naar voren en achter klotsen van de brandstof in de tank.
 
Plastic carterbeschermer en nieuwe motorbeschermingplaatjes
Voor 2010 wordt er gebruikt gemaakt van een plastieken skidplate. De oude aluminium kan bij buigen ervoor zorgen dat het frame onder spanning komt te staan. Ook beschermt de skidplate nu de waterpomp zodat daar geen apart beschermingsdeel meer voor nodig is.
Links de nieuwe beschermingsdelen, ook zijn ze nu mooi zwart

Links de nieuwe beschermingsdelen, ook zijn ze nu mooi zwart

Metaalfinish
Ook zijn bepaalde delen mooier afgewerkt zoals bijvoorbeeld de voetjes onder voorvork en de Triple Clamps (ben even de Nederlandse naam kwijt) in een soort van zwart met een vleugje goud lijkt het wel.
Links het nieuwe 2010 deksel, je ziet dat het deksel wat meer goudkleurig is. Gelukkig nog niet zo goudkleurig als die Rinaldi deksels, maar ja smaak is persoonlijk..

Links het nieuwe 2010 deksel, je ziet dat het deksel wat meer goudkleurig is. Gelukkig nog niet zo goudkleurig als die Rinaldi deksels, maar ja smaak is persoonlijk..

Ik hoop dat ik met bovenstaand verhaal duidelijk heb kunnen maken dat de 2010 Yamaha YZ250F toch wel wat meer behelst als enkel nieuw plastic en wat geanodiseerde onderdelen. Mocht je het 2010 model in het echt willen zien. Hij staat inmiddels ook al in de Buitenhuis Racing Shop in Amersfoort.
 
Groetjes en hopelijk tot ziens bij Buitenhuis Racing,
 
Martijn
 

No Comments

Geef een reactie