Tom Engelen 5e totaal bij KNMV Winterswijk

Tom had zich al er al op verheugd. Eindelijk weer een fatsoenlijke crossbaan en niet dat gefriemel op de vierkante centimer op een vlakke baan.

De weergoden hadden besloten om Tom nog extra te helpen door de hele dag de kraan flink open te zetten en de toch al niet te makkelijke baan extra lastig te maken. Tom was alleen erg bang dat ze hem zouden aflasten, want dat zou zonde zijn.

Tijdtraining:

Tom mocht als 6e oprijden, maar hij kwam al vrij snel achter een iets langzamere deelnemer. Langzamer wil echter niet zeggen dat je er makkelijk voorbij komt. Dat bleek. Het duurde 3 ronden voordat hij een mogelijkheid vond om in te halen. Inmiddels had hij de 6e tijd. (Eerste 13 over naar de A-finale dus ruim voldoende) maar Tom was er niet tevreden mee en zette nog eens aan. Ondanks dat hij inmiddels in de achterblijvers was terechtgekomen wist hij toch nog een mooie 5e tijd neer te zetten. Goede plek aan het hek verzekerd!

Eerste Manche:

Tom zou toch nog eens een starthulp aan het hek uitproberen. Dus dat beloofde wat. Het hek viel en iedereen was weg… Behalve Tom! HIj werd verrast door de werking van de starthulp en schakelde hierdoor per ongeluk zijn motor in zijn vrij. Als laatste (26e) ging Tom van start. Weg mooie plannen dachten we aan de zijkant. Maar de super goed geprepareerde Buitenhuis Racing Yamaha was duidelijk veel sterker in de modder dan de meeste andere motoren. Tuurlijk moet je nog een beetje kunnen sturen! En dat deed Tom. Al in de tweede ronde kwam Tom door op een 11e plaats. Maar liefst 15 plaatsen goedgemaakt in 1 ronde! Tom knalde door het veld naar voren. Het werd wel steeds moeilijker. Maar het tempo zat er goed in. En zo werden toch nog een paar plekjes gepakt en reed Tom zo maar op de 7e plaats. Echter achter hem was iemand ook flink aan het jagen en toen Tom een beetje teveel van zijn 7e plaats ging genieten kwam deze zich plotseling aan zijn achterwiel melden. Doordat Tom hier een beetje van schrok maakte hij een klein foutje waardoor hij plotseling weer 8e lag. Dit was niet de bedoeling! Tom bleef aan zijn achterwiel hangen en samen reden ze hard naar voren. Hierdoor wisten ze net voor de streep nog de nummer 6 in te halen waardoor Tom toch nog 7e werd! Helemaal goed.

Tweede manche:

Nou nu eens kijken of het starten beter gaat dan in de eerste manche. Ja echt wel! Tom komt als 10e door. Dit is voor Tom een hele goede start. Na 1 ronde rijdt hij al op de 6e plaats, nog dicht achter nummer 5 en 4 ook! Als hij dit maar volhoudt. Toch lijkt alles onder controle en gaat hij niet boven zijn kunnen rijden. Hij laat het tempo iets zakken zodat hij niet te veel risico hoeft te nemen. Maar hierdoor meld nr. 7 zich al snel aan zijn achterwiel. Tom kon hem niet houden. Inmiddels stopte het met zachtjes regenen en begon het te stortregenen. Nu kwam het aan volhouden. Tom zijn 7e plaats werd inmiddels weer bedreigd en hij moest inderdaad door een foutje weer een plaats afstaan. Hij lag nu 8e. Inmiddels was er een rijder uit de top 5 gevallen en Tom schoof weer een plek op. In de voorlaatste ronde ging ook de rijder die net Tom had ingehaald ook in de fout en daardoor lag Tom plotseling toch weer 6e. In de stromende regen reed Tom nog steeds met zijn bril op en reed hierdoor zelfs nog flink naar voren. Echter bijna op het einde ging het ook voor Tom fout. Hij gleed weg op de glibberige baan en kwan in de modder terecht.  Nee he. Gelukkig kan hij zijn motor aan de praat houden en heeft hij zo’n grote voorsprong op nummer 7 dat hij rustig kan opstappen en weer weg kan rijden zonder een plaats te verliezen. Dus een hele mooie 6e plaats.

Totaal van de dag: 5e! Dit is het beste totaalresultaat van Tom bij de KNMV ooit. Super.

In de stand voor het Nederlands Kampioenschap gaat Tom nu ook de top 10 binnen met een 10e plaats.

Nu eerst met een heel goed gevoel vakantie vieren en in augustus gaat het weer verder!

3 Comments

 1. tom super goed gereden en max alleen jammer van de 2de manche!
  top top top top top

  groetjes damian

  1
 2. super gedaan

  2
 3. BUITENHUIS Yamaha Racing TOP!!

  3

Geef een reactie