Tom Engelen knap in top 10 KNMV Oirschot

Tja Oirschot. Eigenlijk een heel lastig baantje. Als je er met de start niet bijzit kun je het wel vergeten…

Want inhalen is wel heel erg lastig op Oirschot. Eigenlijk een baan die geheel ongeschikt is voor de snelle mannen op de MX2. Dus zou er heel veel op de start aankomen. Nou eerst maar eens tijdtrainen.

Tijdtraining:

Tom was al blij dat hij weer in groep 2 mocht beginnen, want de baan lag er nog hartstikke vlak bij na de 85cc. Als 6e mocht hij oprijden voor de tijdtraining. Toch altijd spannend. Je weet maar nooit.  Gelukkig zet Tom al vrij snel een goede tijd neer en gaat ook nog eens flink aan de slag om deze bijna iedere ronde nog iets scherper te zetten. Komt zo uit op een prima 7e tijd.

De sterke Buitenhuisracing Yamaha YZ250F wordt goed gebruikt!

Eerste Manche:

Alle ruimte nog om een mooie plek aan het hek te zoeken. Nu een goede start… Helaas niet. Tom laat zich helemaal opsluiten tijdens de start en moet rond de 22e plaats aan de wedstijd beginnen.  De baan is inmiddels zeer lastig geworden, waardoor veel rijders foutjes maken. Elk foutje van een rijder voor Tom wordt door Tom direct afgestraft. Het lijkt wel alsof niemand Tom kan stoppen. Naarmate de wedstrijd voortgaat gaat iedereen langzamer rijden maar Tom juist harder. In de laatste twee ronden komt Tom op de 10e plaats door.  Maar in zijn wiel heeft hij de altijd snelle Tom Meijer. Een prachtige strijd barst los tussen de  twee Tom’s en keer op keer valt Tom Meijer aan. Maar Tom blijft zijn snelle lijnen rijden en biedt geen enkele mogelijkheid om in te halen. Voor hun wordt nog een foutje gemaakt waardoor ze allebei nog een plaats opschuiven. De tijden die Tom rijdt zijn de laatste ronden net zo snel als de kopman. Prachtige manche met een prachtig resultaat: 9e.

2e Manche:

Nu een betere start? Nee hoor, weer slecht. Balen. Weer vechten voor elke plek met alle risico’s van dien. Zou hij het weer kunnen. Nou hij wordt wel een stuk meer opgehouden in het begin. Al snel komt hij in een groepje waar het erg lastig was om er door heen te komen.  Er zaten een aantal snelle rijders in die ook lastig in te halen zijn. Hier moest hij toch eerst doorheen. Drie tot vier ronden deed hij erover maar hij wist als enige rijder door het groepje heen te rijden. Daarna gaf hij goed gas en reed zo een heel stuk weg bij de groep en pakte nog een af en toe een rijder voor hem.  Helaas kwamen de eerste achterblijvers er ook snel aan en deze reden voor Tom soms erg verrassend langzaam waardoor hij vol in de rem moest. En dat juist in een bocht. Twee ronden voor het eind ging het nog bijna fout hierdoor waardoor hij op een paar knippen bijna volledig de controle over zijn motor kwijt was. Maar Tom kon gisteren in Oirschot toveren. De snelheid was super en het zag er heel goed uit. Jammer van de start want anders waren er heel andere resultaten mogelijk geweest. Toch weer een prima 9e plaats.

Totaal van de dag: 9e! Zeker gezien het lastige karakter van Oirschot een resultaat waar we allemaal erg blij mee waren.

In de stand om het Nederlands Kampioenschap blijft Tom op een 13e plaats staan. Maar het verschil met de plaatsen voor hem is weer heel klein geworden.

Volgende kans om iets aan de stand te doen is zaterdag in het Zeeuwse Axel. Spannend!

One Comment

  1. Hoi,

    Super om te lezen dat zo’n jonge gast niet opgeeft en altijd doorjaagt. Maar als je de kopstart pakt ben je natuurlijk altijd een streepje voor. Als je reactietraining wil doen om te starten, raad ik je aan om misschien eens mee te doen aan een grasbaanwedstrijd. Het lijkt misschien wel saai, maar reken er maar op dat die mannen scherp zijn aan het lint, en dat het hard gaat. Er zijn ook nog andere manieren om de start scherp te krijgen door middel van hele simpele reactiespelletjes. Geinteresseerd? schroom niet om me te mailen!

    Jannick de Jong
    4-voudig Nederlands Kampioen Speedway

    1

Geef een reactie