Tom voor het eerst op 250cc 4-takt Yamaha!

Heerde was het strijdtoneel van de allerlaatste KNMV wedstrijd van dit seizoen. Tijdens een test op woensdag van de nieuwe Yamaha 250 viertakt 2009 vond Tom hem zo ontzettend fijn rijden dat we besloten om de gok te wagen om zonder verdere training de laatste wedstrijd op deze prachtige viertakt te rijden. Peter Buitenhuis heeft er samen met HK Suspension op donderdag voor gezorgd dat de vering tip top in orde werd gemaakt en zaterdag stond Tom met deze splinternieuwe motor aan de start. Spannend!

Tom niet op KTM maar Yamaha!

Tijdtraining:
We zaten nog lekker aan ons eerste bakkie koffie toen plotseling werd omgeroepen dat de MX2 de baan mocht gaan droogrijden. Dus nu eens een keer niet als laatste maar als eerste. Aktie! Tom was extra zenuwachtig omdat hij geen idee had hoe hij het er af zou brengen met zo’n dikke viertakt.  Met 53 man werd er tegelijk gestart. Het was behoorlijk druk op de zware baan die voor de gelegenheid weer eens flink was veranderd. Zoals afgesproken ging Tom rustig van start. Het bleek echter dat elke ronde direct telde voor de kwalificatie. Na 2 ronden zet Tom aan. Het was direct goed te zien dat Tom goed de vaart erin zette. Uiteindelijk bleek dit ook in het resultaat: 22e! Iedereen was erg tevreden over het resultaat, maar vooral Tom zelf vond de motor heerlijk rijden door het zware zand en kon bijna niet wachten op de 1e manche.

 

1e Manche:
Hoe zou zo’n 4takt starten?? Tom had geen idee, maar hij had een prima start. Als 10e kwam hij uit de eerste bochten.  Hij schrok er zo van dat hij enigzins safe ging rijden. Vallen was wel het laatste wat hij wou, want zo’n 4takt was zo moeilijk weer aan te krijgen.  Langzaam maar zeker groeit het vertrouwen. Hij rijdt heel constant en weet prima zijn plek vast te houden. Veel rijders vallen door de zware baan. Het blijft uitkijken. Twee ronden voor het einde ligt Tom op een prachtige 13e plaats. Voor hem rijden twee rijders die een rondje aan de broek krijgen van Tom. Toch is het lastig inhalen omdat hij van zijn ideale lijn af moet. Na een paar keer proberen zet Tom door en ja hoor…. daar ligt hij. Nou daar gaat zijn mooie klassering, was het eerste wat we dachten. Krijgt hij zijn motor nog aan? 1 Trap en lopen. Ongelofelijk. Helaas hebben twee rijders hem nog ingehaald en hebben inmiddels een te grote voorsprong. Resultaat: Een prachtige 15e plaats!!!

2e Manche:
Weer hetzelfde plekje aan het hek. Vol vertrouwen ging Tom van start. Bij de start is het echter behoorlijk rommelig en in de eerste bocht vallen een paar rijders. Tom gaat hierdoor vroeg van het gas af en gaat pas als 35e van start. Het is nu erg druk op de baan en Tom rijdt voorzichtig. De eerste ronde duurt hierdoor erg lang. Voorin rijden ze inmiddels aardig door. Hierdoor wordt de afstand met de eerste 10 al erg groot. Na de eerste ronde gaat Tom langzaam maar zeker naar voren. Na een tijdje rijdt hij al zo rond de 18e plaats en het tempo zat er goed in. Plotseling zien we hem niet meer doorkomen. Tom was achterin even ten val gekomen. Even later komt hij druk gebarend weer voorbij. Wat was er aan de hand? Niks te zien, maar het tempo is weg. De volgende ronde stopt hij zelfs en vraagt wat hij moet doen. Zijn tankdop is weg! Nou, voorzichtig doorrijden maar. Balen, maar toch nog een redelijke 26e plaats.

Totaal van de dag: 19e.

 

No Comments

Geef een reactie