Max Engelen rijdt zijn eerste E.K. wedstrijd in Lierop!

Hoewel Max op het verzoek van bondscoach Leon Giesbers om mee te rijden met het E.K. in Lierop eerst een duidelijk “nee” had gegeven, was hij na zijn uiteindelijke “ja” toch wel erg gemotiveerd om een goed resultaat neer te zetten.

Max Engelen in de fuik samen met Herman Buitenhuis, later deze dag zal Max 5e worden op het EK in Lierop

Herman en Max in de fuik voor de 2e manche praten met de concurrentie…

 

Vrijdagmiddag vertrokken we (volgens Max veel te laat) op weg naar Lierop. Max was al twee weken zenuwachtig en mochten de woorden EK en Lierop niet worden genoemd. Maar nu het eindelijk zo ver was had hij er erg veel zin in en wou hij er zo vroeg mogelijk zijn. Na een worsteling door alle files heen kwamen we als een van de laatsten aan in Lierop waar we gelukkig nog een mooi plaatsje vonden. Er moesten nog even nieuwe stickers worden geplakt want Max moest met andere nummers (59) rijden. Daarna moesten de moesten we met de motoren en de helmen naar de technische keuring. Dit was al een hele ervaring. Zoiets hadden we nog nooit meegemaakt. Alles werd gecheckt. Van geluid tot gewicht. Alles bleek in orde (natuurlijk, het zijn Buitenhuis KTM’s). Dus we konden met een gerust hart de avond in.

Op zaterdag vroeg uit de veren. Alles werd klaargezet voor een druk dagje.

 

1e vrije training:
Max had niet meer zo veel zenuwen en had vooral zin om lekker te rijden. 20 minuten vrij rijden stond op het programma. De baan was net los gereden door twee groepen 85cc. De 65cc mochten als 1 groep met zijn 45’en van start. De baan in Lierop is lang en het duurt een tijd voor je ze weer ziet. De eersten kwamen uit bos terug. In een keer kwam er 1 aanvliegen die over de anderen heen sprong… Ja hoor Max! Dit was pas de eerste ronde. Hij ging gelijk lekker rond. Na een paar rondjes keken we op de monitor om te kijken hoe het zat met de tijden. Bleek Max de 2e tijd neergezet te hebben. Verbazing sloeg toe en met de gedachte dat dit wel snel weer verbeterd zou worden keken we verder. Echter niemand verbeterde de tijd meer.

 

2e vrije training:

Max genoot van alle aandacht die hij plotseling kreeg. Iedereen keek plotseling naar hem. Veel buitenlanders kwamen even zijn motor checken. Wie is die Max die even komt meerijden??? Max vond het prima en had er nog meer zin in. Dit werd al snel duidelijk… Max reed samen met Davy Pootjes de baan op. Samen reden ze fantastisch rond en werd er stuivertje gewisseld wie voorop reed. Max wist uiteindelijk de snelste tijd neer te zetten! Wat een introductie op een EK. Klik hier om de tijden te zien.

 

Tijdtraining:

Nu was Max wel heeeeeel zenuwachtig. Hij realiseerde zich dat het nu ook moest gebeuren. Iedereen wist plotseling wie Max was. Hij wou zoooo graag. Misschien wel te graag… Toch wist hij vrij snel de 1e tijd neer te zetten. Zou hij het dan weer doen? Tot de een de laatste ronde… Davy haalde in 1 keer 4 seconden van zijn tijd af! Wawh. Hierdoor werd Max toch nog naar de 2e plaats terug verwezen. Maar nog steeds voor alle buitenlandse toppers. Morgen lekker vanaf de 2e plaats oprijden naar het starthek. En dan te bedenken dat we ons op vrijdag nog wel zorgen maakten of hij zich wel zou kunnen kwalificeren bij de beste 40. Klik hier om de tijden te zien.

 

ZONDAG 27 april:

 

Warm-up.

Weer mochten ze 20 minuten trainen. De spanning was bij Max te snijden. Lekker rijden was er niet meer bij. Hij wou toch laten zien dat hij er was. Dit keer was ook Ben Watson net iets sneller dan Max waardoor hij nu de 3e tijd had.

 

1e Manche:

De start was helaas niet best. Hij verschakelde zich waardoor hij pas als 18e aan de wedstrijd kon beginnen. Hierdoor kon Max niet bij de kopmannen aansluiten en moest aan een inhaalrace beginnen. Echter Russen en Oekrainers bleken erg goed te zijn in het verdedigen van hun plaats… Na de eerste ronde kwam Max door op de 14e plaats. De kopgroep was al aardig weg. Maar Max kon zijn snelheid verder opvoeren. Reed de volgende ronde naar de 9e plaats en de ronde erna naar de 6e plaats. Toen begon het moeilijk te worden. Gelukkig kon hij nog een plekje pakken, maar achter hem gaven ze zich ook niet gewonnen. Op het eind had Max zelfs zicht op de Zweedse rijder op de 4e plaats, maar kon er niet meer bij komen. Wawh! Een 5e plaats op een EK. Max was niet blij…

Klik hier voor de tijden

 

2e Manche:

Max baalde vooral van zijn slechte start in de eerste manche. Dit wou hij perse beter doen. Toch weer niet zo’n beste start. Op een 9e plaats de eerste bocht in. Maar twee bochten later had hij al de 5e plek in handen!!! Nou nu moest het gebeuren. Toch bleek de concurrentie ook plannen te hebben… Davy reed al snel weg en verdween uit het zicht. Max zag dat Koen Gouwenberg nog voor hem zat. Hij had bijna een hele ronde nodig om Koen in te halen waardoor hij de aansluiting misliep met de mannen voor hem. Achter hem dook Ben Watson op die dit keer een hele slechte start had gehad. Ongelofelijk wat reed die Ben hard. Max moest hem voorlaten en kon hem niet volgen. (Hij zou hem later ook winnen). Toch kreeg Max weer zicht op de 3e en 4e plaats. Hij vocht voor wat hij waard was om erbij te komen. Twee ronden voor het eind zat hij plotseling achter Davy Pootjes die twee keer even van de motor was geweest. Max bleef aan het achterwiel van Davy en probeerde hem een paar keer in te halen. Davy wist echter “de deur dicht” te houden. Aan het achterwiel van Davy kwam Max over de finish. Weer een super 5e plaats.

Klik hier voor de tijden.

Totaal van de dag: 5e met de 32 EK punten! Dit had niemand verwacht en wij zelfs niet durven hopen. Max had er zelf wel meer van verwacht en was niet helemaal tevreden…

Dagklassement EK Lierop:

1 Ben Watson GB KTM 50
2 Ilia Ryschich Rus KTM 42
3 Davy Pootjes NL KTM 40
4 Erik Appelqvist S KTM 38
5 Max Engelen NL KTM 32

2 Comments

 1. Haaaaaa TOPPERTJE

  Jeeee Max wat goed van jouw helemaal te gek.
  Ik heb zo aan je gedacht, en het was fijn dat mama me even belde over de stand van zaken.
  En max waneer zien we je op de TV zou wel leuk zijn.
  Maar let op dat komt nog wel.(weet ik zeker)
  Max in ieder geval gefeliciflapsteerd met je vijfde plaats (TOP HOOR)
  Heel veel cros knuffels van opa Jan en oma Nel.
  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxjes

  1
 2. Hoi Max
  geweldig gereden hoor topie hoor
  gr wilfred

  2

Geef een reactie